Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: Det var ett beställningsmord

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Hur tungt väger 35-åringens utpekande av två andra medåtalade för mordet på den 41-årige Södertäljebon? Den frågan stod i centrum när Lunamordsmålet på onsdagen avslutades i hovrätten.

Den sex dagar långa rättegången i Lunamordsmålet avslutades på onsdagen i hovrätten. Kammaråklagare Katarina Folestad yrkade på livstids fängelse för 23-årige Manhal Kokis från Husby som dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten för mord.

– Det är ställt bortom rimligt tvivel att Manhal Korkis utförde mordet ensam och ska dömas för gärningen, säger hon.

Folestad menar att mordet den 7 november 2013 dessutom ska bedömas som försvårande med påföljden livstids fängelse.

– Det var ett beställningsmord som hämnd för en kränkning. Det har föregåtts av inköp av två bilar och det framgår att Korkis varit på plats i garaget flera gånger och försökt utföra det. Dessutom sker det framför sonen, säger hon.

Folestad pekar på att Korkis först skjuter Södertäljebon, sedan slår honom med pistolkolven när han ligger och slutligen sticker kniven i huvudet som blir den dödande skadan.

Den 1 juli i fjol skärptes straffet för mord, livstid ska i dag vara normalpåföljden. Men mord som begicks före skärpningen ska bedömas enligt den dåvarande praxisen som innebar att livstidsstraffet skulle utdömas i de allvarligaste fallen, när ett tidsbestämt straff på 18 år inte anses tillräckligt.

Korkis försvarare, advokat Martin Cullberg, yrkade tvärtom på strafflindring.

– Jag yrkar på att min klient döms för i första hand grov misshandel och om han döms för mord, så yrkar jag på en rejäl straffsänkning.

Han hänvisar till att Korkis sagt i förhör att det inte var meningen att Södertäljebon skulle dödas. Korkis har sagt i rätten att han var där för att skjuta honom i benen. Men när Södertäljebon drog kniv och högg Korkis, så sköt han okontrollerat och träffade i ryggen. Att han sen slog den liggande med pistolkolven var av rädsla för att själv huggas ihjäl. Vidare hävdar Korkis, att hans okände vän, som han valt att kalla ”Ali”, ska ha utdelat det dödande hugget med kniv. Kniven bär till skillnad från pistolen med ljuddämpare inga spår från Korkis.

Den mördades familjs målsägarbiträde, advokat Jan Karlsson, sågade Korkis förklaring.

– När Korkis greps valde han taktiken att sitta tyst i fyra månader i avvaktan på att se vad utredningen gav. Det har han all rätt att göra, men det stärker inte hans trovärdighet i det här målet.

Åklagaren hänvisar även till den medåtalade 35-årige Uppsalabon, själv åtalad för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott, som berättat att Korkis utförde mordet på uppdrag av den 41-årige Uppsalabon som hämnd för ett slagsmål på ett hotell i Stockholm i augusti 2012. Belöningen var 200 000 kronor. Samma 41-åring som nu sitter gripen i Polen och inte har kunnat delta i hovrättsförhandlingen.

35-åringen och 41-åringen kände varandra väl och kom båda från Uppsala. Men 35-åringen sa inget om skott i benen till polisen utan att syftet var just mord. Tidigare i veckan uttalade sig 35-åringen själv i rätten och sa att han står fast vid allt han tidigare sagt i polisförhör, alltså utpekandet av de andra. Men i övrigt lät han sig inte utfrågas av försvaret. Men Advokat Cullberg kontrade under slutpläderingarna med en annan  förklaring till varför 35-åringen pekat ut de andra: Rädsla.

– När han grips sitter han tyst tills han konfronteras med polisens inspelningar. Då skyller han på de andra. Han vill inte kopplas till de här händelserna av rädsla för hämndaktioner från folk i Södertälje. Tre gånger säger han i inspelningarna att ”vi blir klippta innan sommaren” eller att ”Spåren leder till Uppsala”. Han gör detta för att kunna leva ett vanligt liv efter det här, för att kunna gå runt på vilka gator han vill. Och som av en händelse så ändrar åklagaren rubriceringen på honom efter att han skyllt på de andra, från medhjälp till mord till skyddande av brottsling, säger Cullberg.

Om ett par veckor faller domen, men inte mot den 41-årige Uppsalabon som alltjämt sitter gripen i Warszawa för falska passhandlingar. Mot honom måste en helt ny hovrättsförhandling hållas eftersom åklagaren överklagat tingsrättens friande dom mot honom för anstiftan till mord. Men det tycks ha uppstått problem att få 41-åringen överförd till Sverige. Åklagare Folestad yrkade i går på att hovrätten skulle begära honom häktad, men eftersom 41-åringens försvarare, advokat Johan Ericsson, inte var närvarande i hovrätten i går, så tvingades åklagaren dra tillbaka sitt yrkande.