Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: ”De skålar på vinsterna de ska få ut”

De båda huvudmännen i Elma assistans hade brottsplanen klar redan från starten 2005. Det menar åklagarna som på onsdagen inledde slutpläderingen i assistansmålet mot 35 personer som misstänks ha lurat Försäkringskassan på totalt 29,4 miljoner kronor.

Bolaget Elma assistans var ett brottsverktyg för dess båda ägare, 42-åringen från Södertälje och 44-åringen från Nyköping. Det menar kammaråklagare Karin Sigstedt som på onsdagen, efter sex månaders processande, inledde slutpläderingen mot 35 åtalade personer varav de båda huvudmännen anses ha styrt brottsupplägget.

– De skålar på de vinster de ska få ut från brukare, säger Karin Sigstedt, som menar att brottsplanen redan var klar 2005 när 42-åringen gick från uppskattad kommunal chef inom assistansverksamheten till att starta eget bolag med sin vän, 44-åringen.

Redan då såg 42-åringen till att få med sig flera brukare till sitt bolag från kommunen och många var nöjda med samarbetet. Men särskilt en familj med en brödraskara drabbad av den dödliga Huntingtons sjukdom, ansågs extra viktig att locka med sig till Elma, menar åklagarna. I mejl och inspelningar kallar huvudmännen dem för ”Familjen guldgruva”.

En av bröderna insjuknade och dog av den ärftliga sjukdomen 2009. Två av bröderna avlider 2013, strax innan åtalet väcks. Två av bröderna åtalades för att ha agerat skenassistenter, men mot en av dem läggs åtalet ner när det står klart att även han insjuknat 2013.

Åklagarna menar att huvudmännen tjänat mångmiljonbelopp på brödernas öde. De skaffar sig total kontroll över dem genom att 42-åringen och en medkumpan blir deras gode man.

Karin Sigstedt menar vidare att huvudmännen dolt brottsvinsterna genom utbetalningar i form av lön till ett 30-tal skenassistenter som rekryterats från närstående och vänner för att på papperet ta hand om bröderna och andra gravt handikappade, medan det i själva verket varit avsevärt färre som skött jobbet svart. Skenassistenterna har sen tagit ut lönen på sina konton och återbetalat till huvudmännen.

– Huvudmännen har kontroll över tidrapporterna, assistansräkningarna och pengarna från Försäkringskassan. Bara de har tillgång till kontot som de kan disponera för utbetalning av fejklöner, säger Sigstedt.

Elma fungerade som en stor penningtvättmaskin som lyckades bedra Försäkringskassan på 29 378 377 kronor, menar åklagarna. Men skenassistenterna fick en motprestation, de fick registrerad sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

– Några har fått behålla en del av lönen som kommit in, men den största vinningen har varit att de fått tillgång till olika förmåner som sjukpenning och graviditetsersättning hos Försäkringskassan, säger kammaråklagare Jennie Söderberg.

På torsdagen fortsätter slutpläderingen.

De åtalades försvarare inleder sin slutplädering 1 april, men förnekar bedrägeri eftersom de menar att brukarna fått assistans - i vissa fall av andra. Därmed menar försvaret att försäkringskassan inte lurats på någon ersättning.

”Familjen guldgruva”

Broder 1:

Antal fejkassistenter: 5

Pengar från FK: 1,8 miljoner kronor.

Avled: 2009

Broder 2

Antal fejkassistenter: 17

Pengar från FK: 7,4 miljoner kronor

Avled: 2013

Broder 3

Antal fejkassistenter: 9

Pengar från FK: 2 085 000 kronor

Avled: 2013

Broder 4:

Antal fejkassistenter: 13

Pengar från FK: Drygt 3 miljoner kronor.

Lever i dag.

Broder 5:

Åtalad för grovt bedrägeri för att inte ha jobbat så mycket som han uppgivit i tidrapporterna till försäkringskassan.

Totalt handlar det om cirka 14 miljoner som Elma fått ut via brödraskaran, nästan halva det totala belopp som man åtalas för att ha lurat FK på. Flera personer har varit registrerade som assistenter på flera av bröderna.

Källa: Åklagarnas slutplädering 12 mars.