Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: "De är springpojkarna längst ner i hierarkin"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

De var bara 16 och 17 år gamla när de skickades in på Oasen för att rekognosera kvällen innan mordet på bröderna Moussa. Det menar åklagarna, som åtalat dem för medhjälp till morden.

I går fortsatte åklagarsidans slutpläderingar i det stora gangstermålet. I händelsernas centrum stod de två yngsta åtalade i dubbelmordet natten mot den 1 juli 2010.

Dagen innan morden skickades målets två yngsta åtalade in för att rekognosera på Oasen.

– De är springpojkarna längst ner i nätverkets hierarki, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö.

Grabbarna gick in till bardisken och frågade om de fick köpa en flaska vodka. Det fick de inte. De lämnar lokalen och försvinner.

När polisen senare börjar utreda dubbelmordet berättar vittnen om det korta besöket. Ett vittne berättar att grabbarna kom genom bakdörren, en dörr som sällan användes.

Det är en uppgift som båda senare i förhör hårdnackat skulle förneka. 17-åringen har inga minnesbilder alls. 16-åringen säger att han själv gick in i lokalen genom huvudentrén, men inte genom bakdörren.

Enligt Ulrika Lindsö är det inte svårt att förstå förnekandet av vilken dörr de anlände genom. Genom samma ingång kom mördarna senare på natten. Märkligt nog stod då dörren då öppen.

– Han (16-åringen) lämnar medvetet felaktiga uppgifter om det verkligt farliga, säger Ulrika Lindsö, syftandes på just bakdörren.

Kring midnatt samma dag, den 30 juni, bara timmar innan avrättningarna, beordras de båda ”pojkisarna” att flytta två mopeder till Hövdingevägen – en perfekt utgångspunkt för morduppdraget senare, enligt åklagarna.

Nära anslutning till den cykelväg som leder ner till Oasen – samma cykelväg som mördarna sen flyr iväg på och på vilken mopederna hittas förbrända med vapen och klädrester.

Enligt åklagarna var det Torpeden som beordrade mopedförflyttningen, men ingen av de båda yngsta har velat säga vem som gav ordern.

Enligt åklagarna ska mopederna ha flyttats till fastighetens källare på Hövdingevägen, där bor även Torpedens far. Enligt åklagarna är uppgiften om vem som gav ordern om förflyttningen viktig. Inte minst för Torpeden själv som står åtalad för tre mord, dels för att ha skjutit ”K-sigge” den 23 december 2009 och sedan för involvering i dubbelmordet.

Senare, när flera av de åtalade satt häktade, hittades en text skriven på häktets vägg riktad till 16-åringen: ”…säg inte för mycket, säg inga namn”. Texten upptäcktes i april 2011 och tros ha skrivits av en 18-årig mordåtalad som brukade förmedla order till ”pojkisarna”.

Efter det ska 16-åringen ha blivit mer ovillig att berätta i polisförhör, menar Lindsö. Han har under häktestiden erkänt mopedstölderna, men att han trodde att de skulle användas till rån – inte mord. I dag fortsätter åklagarnas slutpläderingar.

Torbjörn Granström