Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren Björn Frithiof: En enorm insats

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Blandade känslor bland åklagare efter gangsterdomen.

- Det har gått vår väg i stort sett, med några få undantag, så vi är naturligtvis nöjda med utfallet, säger åklagare Björn Frithiof som också varit förundersökningsledare.

Trots framgången tycker han att det finns anledning att lyfta fram de negativa aspekterna.

- Det här har varit en enorm insats som tagit stora resurser i anspråk. Att det dragit ut så på tiden har främst orsakat lidande för målsägandena, men även för vittnen och för misstänkta.

Stora rättegångar med många åtalade blir också sårbara ur rättssäkerhetsperspektiv eftersom svenska rättegångar bygger på muntlighetsprincipen och omedelbarhetsprincipen.

Ju längre bak i tiden brottet ligger desto större risk för att de uppgifter som lämnas under rättegången hunnit förvanskas med tiden. Det svenska systemet möjliggör också för åtalade att hålla tyst fram till rättegången och då anpassa sin berättelse utifrån informationen i förundersökningen.