Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare vill spela upp vittnesförhör

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Åklagarna i gangsterrättegången begär nu ännu en gång att vittnen inte ska behöva kallas på nytt till den nya förhandlingen.

I stället vill de använda redan inspelade förhör från den jävsförklarade rättegången.

Åklagarna hänvisar till det förslag om ny lag som kom i januari under namnet, ”En modernare rättegång”, som säger att inspelade vittnesförhör ska användas vid rättegångar som måste tas om på grund av jäv.

Detta eftersom muntlig bevisning är en ”färskvara” som försämras med tiden. Dessutom anses förhörspersonerna utsättas för onödig påfrestan.

Åklagarna föreslår att 43 hörda vittnen i dubbelmordsåtalet inte ska behöva kallas på nytt. Däremot föreslår de att nio vittnen ska kallas eftersom det begärts kompletterande förhör med dessa.

Det här var också argument som dessa som åklagarsidan framförde innan den nya rättegången inleddes i november förra året.

Men då gick tingsrätten på försvarssidans linje om att alla vittnen ska kallas på nytt. Åklagarna har därför enbart begärt att spela upp förhören när vittnen avvikit från det man tidigare sagt, vilket segat upp processen.

Men nu gör alltså åklagarsidan ännu ett försök med hänvisning till det nya lagförslaget. Försvarssidan har fram till tisdag på sig att komma in med yttranden. Sedan blir det upp till tingsrätten att avgöra.