Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AIK-profilen och Södertäljesonen Roger Andersson är död

Södertäljesonen och AIK-ikonen Roger Andersson har gått bort efter en tids sjukdom. Andersson, som var AIK:s materialförvaltare i 37 år, blev 67 år gammal.

AIK och svensk ishockey har sorg. I natt avled en av de svenska hockeybåsens största profiler, AIK:s före detta materialförvaltare Roger Andersson, efter en tids sjukdom.

Roger Andersson föddes i Södertälje den 13 september 1948 och började sin karriär som materialförvaltare i SSK på 60-talet. Efter sju säsonger med SSK bytte han Månskensrinken mot Johanneshovs isstadion och AIK 1971. Han blev kvar runt AIK:s A-lag i 37 säsonger, fram till och med säsongen 2007/08. Men han släppte aldrig kontakten med AIK, efter att han slutade i A-laget hjälpte han till runt klubbens J20-lag.

SSK:s team manager Anders Kellerstam minns en god vän och en förebild.

- Jag kände honom bra, vi jobbade ju parallellt i elva år på Hovet, han i AIK och jag i Djurgården, och vi träffades dagligen. Han var mitt föredöme när jag började som materialförvaltare 1978, då var han nummer ett i Sverige, outstanding. Han var vägledande bland materialarna, säger Anders Kellerstam, som kände till att Roger Andersson var sjuk.

- Ja, jag fick höra att han hade kollapsat på Ritorp när han höll på att öppna hallen inför en träning. Det är hemskt tråkigt, säger Anders Kellerstam.

Roger Andersson fick vara med om både framgång och motgång under sina många år i AIK. Den bästa perioden var kanske de gyllene åren i slutet av 70- och början av 80-talet, då laget vann två SM-guld (1982 och 1984) och spelade i ytterligare två SM-finaler.

- Mycket glädje, mycket sorg. Men betydligt mer glädje. Man har gått upp en serie, man har fått vara med att vinna SM-guld. Det har varit en livsstil, sammanfattade han själv sina år i AIK i samband med sin 65-årsdag, skriver AIK.se.

Roger Andersson hade även flera förbundsuppdrag. Han var med B-landslaget Vikingarna under elva år och var även med det svenska juniorlandslaget som 1989 tog silver i JVM.

Många AIK-profiler sörjer sin vän i dag.

- Roger har varit sjuk ett tag och det här har varit på gång. Tråkigt, givetvis. Han har funnits med under hela min karriär och han ställde upp för allt och alla, säger förre AIK-backen och nuvarande styrelsemedlemmen Dick Tärnström till Sportbladet.

- Oerhört fin kille. Synd att han inte är med oss längre och synd att han inte får uppleva den roliga hockeymånaden som kommer, fortsätter Tärnström, som precis som Andersson har ett förflutet i SSK - Tärnström spelade med Sportklubben under lockoutsäsongen 2004/05.

- Roger har betytt oerhört mycket. Och det är verkligen så. Han har stått för känslan och själen i klubben, säger en annan NHL-meriterad före detta AIK-back, Mattias Norström, till Sportbladet.

SSK-forwarden Jonas Westerling, som spelade i AIK under Roger Anderssons sista säsonger som materialförvaltare för A-laget, hedrar AIK-ikonen på twitter: "Vila i frid bästa Roggan! Tack för allt du gjorde för mig under min tid i AIK. Du är en fantastisk människa", skriver Westerling.