Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afghanska kvinnor har fotograferat sin verklighet

Säg Afghanistan och de flesta tänker nog på talibaner, fattigdom, krig och förtryck. Men det finns en annan verklighet som några afghanska kvinnor skildrat genom kameralinsen. Nu kommer utställningen ”People that matter” till Södertälje.

Annons

Det är medlemmar i Svenska Afghanistankommittén, SAK, som hjälpt några afghanska kvinnor med lite fotoutbildning, några kameror och datorer.

Resultatet blev bilder som inte så ofta syns i tidningars och tv:s nyhetsrapportering från Afghanistan. Det är bilder från kvinnornas vardag och de människor som är betydelsefulla för dem som står i fokus, därav namnet ”People that matter”.

Utställningen turnerar runt mellan olika städer. Senast var den i Lund och nu har turen kommit till Södertälje.

Den åttonde januari blir det vernissage 12.30 i stadshusets foajé med invigning av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

- Sedan kommer vår generalsekreterare Anna-Karin Johansson att berätta om utställningen och SAK:s verksamhet och det aktuella läget i Afghanistan. Vidare kommer Mimansa Manheden att berätta om sina erfarenheter av att arbeta som barnmorska för Läkare utan gränser i landet, berättar Hans Hansson, ordförande för den lokala Södertäljekommittén.

Han betonar att föredragen inte kommer att vara så långa, så personal från stadshuset har möjlighet att närvara under sin lunch.

– Självklart är det även öppet för allmänheten, säger han.

Hans Hansson har varit med i SAK sedan organisationen startade 1980.

– Då var det en reaktion mot Sovjetunionens ockupation av landet men sedan har engagemanget övergått till hjälp- och biståndsverksamhet, berättar han.

Förutom att arrangera utställningar bedriver medlemmarna i den lokala kommittén i Södertälje studiecirkelverksamhet och träffar afghaner som kommit till stan som flyktingar.

– Det har inte varit så många tidigare men på senare år har det kommit flera.

Hans Hansson förklarar att afghanerna flyr av många anledningar.

– En hel del är redan sedan tidigare flyktingar och har befunnit sig i Iran. De riskerar att skickas till kriget i Syrien. Det har också blivit ett hårdare förtryck mot minoriteter i landet. Talibanerna har också ökat sitt inflytande och ekonomin har förändrats.

Vilka skulle du säga att utställningen vänder sig till?– För folk som är internationellt intresserade. Jag skulle även vilja säga att eftersom flyktingfrågan är så aktuell så är utställningen en del i att beskriva människors villkor i Afghanistan.

Utställningen pågår fram till och med den 29 januari i Södertälje innan det är dags för den att turnera vidare.