Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affär för alla män

Vi bläddrar vidare bland annonserna i Familjens arkiv och kommer då till en herrekiperingsfirma som låg på Storgatan 15, granne med Harry Anderssons radio, foto, musik och tv.

Det var Claés Johanssons herrkläder som vi kan se av dagens bild. Olika firmor hade funnits i de lokalerna sedan 1894 och det finns där en lång tradition med herrkläder för eleganta herrar.

Butiken fanns på ett centralt läge nästan vid Stora torget.

I ett tillkännagivande från mars 1894 kunde man läsa att A.F. Gustafssons herrekipering övertagits av Adolf Wilhelm Hydén.

Denne avled i december samma år och den inarbetade rörelsen drevs vidare av det mångåriga biträdet Seth Laurén som 1905 övertog affären och drev den i sitt eget namn.

Nästa överlåtelse kom 1910 då Claés Johansson från Värnamo blev ägare till herrekiperingen. Rörelsen fanns sedan i familjen fram till 1970-talets början då huset revs för det stundande Lunabygget.

Vi kan se att butiken hade en bredd i sitt sortiment då den kunde erbjuda herrkläder för alla åldrar, från storlek 8 år till pensionärer.

Utlåning av högtidskläder var tidigare en viktig del av verksamheten i en välrenommerad herrekipering.

På den tiden var det även vanligt att man beställde en kostym eller annat efter måttagning. Det var nästan skräddarsytt och ansågs lite finare än vanlig standardkonfektion.

När företaget Claés Johansson stängde butiken för gott hade den verkat nästan 80 år i samma lokaler.