Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokaterna ska överklaga domen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Domen ska överklagas. Det lät de dömdas försvarare meddela direkt efter att domen blev känd i går i Södertälje tingsrätt.

– Domstolen har gått på åklagarens linje nästan fullt ut, vilket jag inte hade väntat mig. Det ligger väl i sakens natur att överklaga, säger Jan Karlsson, försvarare för Abraham Aho, tidigare kallad Torpeden – dömd för mordet på ”K-sigge” och för medverkan i dubbelmordet.

Livstidsdömde Bernard Khouris advokat, Fredrik Ungerfält, säger efter att ha bläddrat i domen:

– Det här var oväntat. Vi kommer att överklaga.

Bernard Khouri själv fick beskedet om livstidsdomen på häktet i Flemingsberg där han sitter med stränga restriktioner.

ska kräva skadestånd. Advokat Lars Engstrand, som företrädde en 32-årig åtalad som friades helt för medverkan i dubbelmordet, säger att det nu blir till att kräva skadestånd för hans klients räkning.

– Om man suttit oskyldig i häkte i över ett års tid handlar det om mer än en halv miljon kronor i skadestånd, säger han.

Familjen Moussas målsägarbiträde, Claes Borgström, var nöjd med domen.

– Jag tror att det är en väldigt stor lättnad för familjen Moussa, säger han.

En annan som var nöjd var kriminalinspektör Thomas Nordström, som hållit i utredningen.

– Det viktiga är att det är en rättvis och välskriven dom som även håller i hovrätten, säger han.LT

Tre veckor att överklaga

En gängse uppfattningen är att gårdagens dom mot Södertäljenätverket kommer att överklagas. Från det att domen kom i går, har parterna tre veckor på sig att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.­ Efter tre veckor har tingsrätt­ens dom vunnit laga kraft, och kan inte överklagas efter den tiden.

Om någon av de dömda ­personerna överklagar, får hovrätten inte döma till strängare straff än tingsrätt­en. Däremot kan straffet mildras, både vad gäller påföljden – till exempel fängelse – och skuldfrågan. Domen kan också, vid scenariot att de dömda överklagar, fastställas – alltså att utfallet blir det samma som i tingsrätten.

Domen kan också upphävas. Om åklagarna överklagar kan påföljden bli högre i hovrätten än i tingsrätten.

Om bägge parter överklag­ar, blir det ett så kallat anslutningsöverklagande. Då lämnas alla möjligheter öppna för ­både mildring eller skärpning av påföljden.