Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam Hansen – den unge SSK-veteranen

Född i Södertälje. Fostrad i SSK.Som 22-åring blickar Adam Hansen redan mot sin femte A-lagssäsong – efter ha följt sin moderklubb ut ur elithockeyn och hjälpt den tillbaka.

Lagkamraterna har roligt åt det ibland, när de skickar gliringar åt Adam Hansens håll.

Men inte är det så mycket till gliring.

– Man får väl höra det när grabbarna i laget skojar med en. Om att jag är ”Mr SSK”, nya ”Robban” Carlsson. Men det gäller bara att ta det med glimten i ögat, säger backen.

22 år gammal har Adam Hansen, uppvuxen i Brunns-äng, redan spelat 138 matcher för sin moderklubb.

Inga jämförelser i övrigt – men det är fler SSK-matcher än Södertäljebackar som Stefan Jonsson, Jonas Heed, och Jan Bergman hade efter säsongen då de fyllde 22.

Stefan Bemström, som växte ut till en klubbikon, stod på tre säsonger och 63 matcher vid samma ålder.

– Jag försöker bara ta en säsong i taget. Det hade varit jätteroligt att stanna här och spela inför den här publiken hela livet, men jag tar en säsong i taget, säger Adam Hansen och fortsätter:

– Man vill väl spela på så hög nivå som möjligt. SHL. Det hade varit jättekul att spela upp SSK dit och göra SSK till ett stabilt SHL-lag. Sedan får man se var livet tar en, säger Hansen, som nu tränar för fullt efter sin höftoperation, men troligen inte spelar mot AIK på onsdag.

Förra vintern tog livet Adam Hansen till ishallar i Tierp, Vallentuna och Visby. Den egenfostrade backen och Lucas Carlsson var ensamma om att stanna kvar när SSK åkte ur hockeyallsvenskan.

Ett år senare är de tillbaka på ruta ett.

– Det ska bli jättekul. Det var väl inte jättemånga som trodde på det här, att vi skulle studsa tillbaka direkt. Men vi sa det förra säsongen, jag och Lucas, att det bara var en tidsfråga. Och jag kände att det skulle vara jättekul att vara med då, säger Hansen, och tillägger:

– Som tur var tog det bara en säsong.

Själv när 22-åringen en revanschlust. För även om han har spelat 76 allsvenska matcher så kom det riktiga genombrottet först i fjol

.

– Jag tycker inte att jag har fått visa upp mig än på den här nivån. Förra året fick jag mycket förtroende av ”Matte” (Waltin). Förhoppningsvis fortsätter det den här säsongen också. Jag vill bli en stabil allsvensk back först, och sedan ta steget vidare uppåt.

Återstår gör också frågan om hur laget klarar omställningen från division ett.

Kvalseriematcherna, där han själv stod för tolv poäng, övertygade i alla fall Adam Hansen om att SSK kan spela på hockeyallsvensk nivå.

– Vi kände väl, när vi väl mötte de allsvenska lagen, att vi var det spelförande laget. Visst, de kanske var lite svaga på självförtroende, säger Hansen.

Blev kvar efter fiaskot

Namn: Adam Hansen.

Ålder: 22.

Position: Back.

Moderklubb: SSK.

Aktuell: Går in i sin femte säsong med SSK. Han inledde med sex matcher för klubben säsongen 2012–2013 och fick då

hoppa in och spela sex matcher i hockeyallsvenskan. Därefter blev speltiden mer och mer.

I allsvenskan har han totalt gjort 87 matcher för klubben. Och på dem har han svarat för 13 poäng. Hansen var även med när klubben åkte ur allsvenskan för spel i hockeyettan. Men tillsammans med Lucas Carlsson var han den ende som blev kvar i truppen efter fiasko-säsongen.