Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ACTA dig, EU är trasigt

Nu står det alltså klart att 22 av 26 länder i EU signerat första steget i införandet av ACTA genom en omröstning i ministerrådet. Avtalet ska i nästa led godkännas av Sveriges riksdag och övriga EU:s medlemsländer innan det blir lag. Det måste vi medborgare se till aldrig sker.

ACTA skapar ett mycket otäckt tolkningsutrymme i lagstiftningen. En gråzon som ger utrymme för stora övergrepp. Enligt flera medborgarrättsexperter, ignorerar avtalet grundläggande yttrande- och informationsfrihetsprinciper, bryter mot Europakonventionen liksom Rättighetsstadgan. Humanitära organisationer, som Läkare utan gränser, uttrycker stor oro att konsekvenserna av avtalet drabbar tredje världens tillgång till medicin. Listan kan göras lång.

Formuleringarna i texten gör avtalet juridiskt gränslöst. Att regeringen stödjer ACTA är obegripligt. Försvarstalet är lika kort som förvirrande: ”Det är balanserat och förändrar inget på Internet”. Det placerar regeringen i en sits där man har en enad värld emot sig som hävdar motsatsen på båda punkterna.

Förhandlingarna som ledde fram till avtalet var uppseendeväckande slutna. Under flera år nekades både telekomindustrins representanter och framträdande organisationer ur civilsamhället tillgång till avtalstext och bakgrundsdokument. Allmänt tillgängliga blev de första utkasten först när det publicerades läckor på Wikileaks i maj 2008.

Ytterligare läckor under 2009 och 2010 gjorde det också uppenbart att närvaron av en större mängd intressegrupper inte bara var önskvärd utan direkt nödvändig för att hindra omedelbar internetdöd. Materialet är fortfarande delvis hemligt och den franske EU-parlamentarikern och rapportören Kader Arif avgick i protest förra veckan i protest mot bristen på öppenhet och det korrupta innehållet.

Kritiken kunde slutat där, men det gör den inte. Lobbyn för ACTA är välfinansierad, samvetslös och inflytelserik hela vägen in i Vita huset. De är inte heller blyga, vilket framgår av uttalanden från MPAA, som med kristallklar tydlighet medger att pengar byter fickor i åsiktsbildningen kring ACTA. Det är alltså fråga om mutor, men kallas numera ”Hollywoods smutsiga pengar”.

Från Wikileaks och ”The diplomatic cables” februari 2010 vet vi att relationerna mellan amerikanska administrationen och vår regering är starka.

Det är vått mellan lakanen här och det är stötande att detta inte ens utgör en besvärande omständighet för vår regering.

Inverkningarna av avtalet sträcker sig långt bortanför Sverige och EU:s gränser. Ett upplägg för bildandet av globala företagskarteller där konsumenterna, tredje världen och civila medborgare är förlorarna. Uppstickare, internetentrepenörer, småföretagare och privatpersoner kommer vara chanslösa. Tullmyndigheter och polis kommer sättas att utföra det smutsiga fotarbetet.

Piratpartiet har sedan vi grundades pekat på EU:s demokratiska underskott. Tydligast genom bristen i öppenhet. Vi framhärdar att en stark öppenhet i alla beslutsprocesser är en nödvändighet för att ett mellanstatligt samarbete ska fungera. ACTA är en direkt konsekvens av detta demokratiska underskott. Hanteringen av avtalet påverkar vår syn på unionens legitimitet, oavsett om man för eller emot EU.

Hemlighetsmakeri fungerar inte i relationer som bygger på förtroende.

Piratpartiet har två parlamentariker på plats och jobbar för högtryck med att stoppa exempelvis ACTA, IPRED och SOPA. Trots att Piratpartiet nått vissa framgångar, är trenden allt fler hemliga avtal. Fundamentala värden inom demokrati och medborgarrätt står under hot, vilket underminerar EU som legitim församling. Det är en mycket farlig utveckling.

Piratpartiet tar tydlig ställning. Vi verkar emot en utveckling som förgriper sig på medborgare och arbetar för öppenhet likt den svenska offentlighetsprincipen i EU. Vi vill fortsätta verka för att demokratisera EU, stoppa korporativismen och hemlighetsmakeriet som frodas i lobbyn och ministerrådet. För detta behöver vi ett brett stöd från andra partier vilket vi hoppas vi får se framöver.

Piratpartiet kräver i ett gemensamt upprop från samtliga partier i Sverige:

1. Att samtliga riksdagsledamöter röstar ner ACTA när det läggs fram inför Sveriges riksdag.

2. Att samtliga svenska EU-representanter verkar aktivt för införandet av en stark offentlighetsprincip i hela EU.

EU är trasigt, vi måste göra om, och göra rätt.

kommunledare i Piratpartiet Södertälje

Erik Lönroth

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel