Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abramsson vill starta förskola

Nationaldemokraternas Marc Abramsson flaggar nu för att partiet vill starta en nationell förskola i Södertälje.
– Kommer en sådan ansökan in till oss avslår vi den pang boom, kontrar Thomas Johansson, ordförande i utbildningsnämnden (S).

Nationaldemokraternas utspel bottnar i att partiet fått 2,4 miljoner kronor i pressstöd för sin tidning Nationell Idag. Pengarna som varit avsedda till tidningen kan därför användas till andra verksamheter och vid sidan av webb-tv och ungdomsrörelsen vill man alltså satsa på nationella förskolor i Södertälje.

– Det ligger väl i linje med den extrema politik de bedriver. De har drivit den här frågan länge om att människor av olika kultur och ras inte ska leva ihop, konstaterar Thomas Johansson när han nås av nyheten.

Han klargör att det blir avslag direkt om en sådan ansökan kommer in till kommunen.

– Så länge vi har makten kommer det inte att hända, säger han och hänvisar till skollagen och skolans grundvärderingar.

– Vi kan åberopa skolans värdegrund, som alla skolor måste dela och ett sådan här förskola strider mot den värdegrunden. Den säger bland annat att skolan ska vara

öppen för alla och lika värde för alla människor.

Men enligt Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson finns inga paragrafer som stöder ett avslag.

– Där tror jag att Thomas Johansson helt tappat bort sig, säger han och drar paralleller mellan ett aktuellt ärende där en syriansk förening vill starta förskola.

– Jag förstår inte vad skillnad på en svensk och syriansk förskola är?, säger han.

Så din åsikt är att skollagen inte kan stoppa ett ”nationellt daghem”?

– Nej, det kommer den inte att göra. Vi kommer följa de lagar och regler som finns. Det skulle vara absurt att försöka göra något olagligt, säger Marc Abramsson.

Men han är övertygad om att det kommer bli en långdragen strid.

– Jag vet att den syrianska föreningen fått kämpa väldigt länge eftersom beslutet överklagades. Men vi hoppas kunna genomföra detta under kommande mandatperiod, säger Marc Abramsson.