Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abram och Olga överraskade sig själva

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Folkpartist, miljöpartist, eller kanske sosse? Inte så lätt att veta. LT lät två förstagångsväljare reda ut det genom att göra LT:s valkompass.

22 åriga Olga Araya och 18-årige Abram Chabo hade en liten aning, men var inte alls säkra innan de testade valkompassen tillsammans med LT.

Och ärligt talat blev de inte så hemskt mycket säkrare efter testet heller.

– Jag är inte speciellt politiskt intresserad. Men jag tror npg att jag är mer åt vänster, sa 22-åriga kockutbildade Olga från Hovsjö – som nu jobbar för Telge tillväxt.

– Vi får se. Jag vet vad jag inte kommer att rösta på i alla fall, sa 18-årige natur-eleven Abram från Lina.

Vissa begrepp är inte helt självklara för en förstagångsväljare, som värnskatt, RUT-avdrag, allmän värnplikt. Och liksom de allra flesta växlar en förstagångsväljares åsikter i sakfrågor fram och tillbaka.

Utan att avslöja resultaten kan vi konstatera att de inte blev entydiga, snarare spretiga.

Olga och Abram tänkte ofta till ordentligt, men när det gällde hårdare straff, tv-licens och fildelning blev det snabba svar.

–Jag ska se till att mina kompisar gör den här undersökningen, det ska jag. Det var roligt, men lite överraskande resultat, sa Olga.

Valkompassen på lt.se

På www.lt.se finns en flik som heter Val 2014. Där kan man hitta valkompassen.

En finurlig enkät där datorn räknar ut hur många procent du håller med de olika riksdagspartierna, utefter hur du svarar på 25 olika sakfrågor.

Frågorna handlar om allt från skolpolitik, vinst i välfärd, om allmän värnplikt, värnskatt, kärnkraft, livsmedelsproduktion och RUT-avdrag.

Man får också lägga till hur stort förtroende man har för partiledarna och till sist vilket parti man inte kan tänka sig att rösta på.