Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

91:an skapades i Enhörna

Mikael ”Mickemålare” Johansson är mannen bakom skyltmålningarna på Enhörnas bortglömde ”son”, seriefiguren 91:an Karlsson. Mikael vill sätta Enhörna på kartan genom att lyfta fram 91:ans skapare.

91:ans upphovsman hette Rudolf Petersson. Han föddes i Halmstad 1896 där 91:an står staty, men det var i Enhörna som Peterson bodde, levde och dog. Det var här han skapade sina berömda seriefigurer 91:an, 87:an, med flera.

– Peterssons liv och verksamhet i Enhörna är en bortglömd historia som jag gärna vill lyfta fram. Därför har jag målat ett antal 91:an-målningar på träskyltar som jag gett bort till bland annat hembygdsgården och friluftsgården.

En skylt finns uppsatt vid infarten till Väsby där Mickemålare bor, en står utanför skolan. Mikael råkar veta att det finns en hel del originalteckningar spridda i bygden. Han uppmanar därför alla att undersöka sina byrålådor och, ifall man vill, lämna in teckningar till kommundelen.

– Det är jättekul att det uppstått intresse kring 91:an igen, det är ju här i Enhörna han och hans skapare hör hemma. Bygden borde vara stolt över att historien finns i Enhörna. Det vore jättekul ifall vi kunde skapa ett museum kring Rudolf Petersson och hans serieteckningar, säger Mikael Johansson.