Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

68-åring döms till fängelse för hets mot folkgrupp

En 68-årig man från Södertälje döms till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Mannen hade åtalats vid Södertälje tingsrätt för att ha skrivit nedsättande kommentarer på den invandrarkritiska nättidningen Fria Tiders Facebook-sida.

68-åringen skrev bland annat ”Döda dessa djur förbannade satans muslimska avgudadyrkande hedningafolk utan hjärna och hjärta” på den öppna Facebook-sidan som har cirka 45 000 följare.

Inlägget, som skrevs den 15 mars 2017, gillades av fem personer och kommenterades av sju.

Inlägget anmäldes och åklagaren valde att åtala 68-åringen som även kopplas till flera andra nedsättande kommentarer om muslimer som skrivits på Facebook.

68-åringen säger att han inte minns om han skrivit kommentarerna eller inte men att han ”håller med om åsikterna” som torgfördes.

Tingsrätten anser att det är fastslaget att det var 68-åringen som skrev de olika inläggen och domen blir två månaders fängelse.

Fängelsestraffet utdöms mot bakgrund av 68-åringens tidigare brottslighet – han har tidigare bland annat dömts till både skyddstillsyn och fängelse för bland annat olaga hot, hot mot tjänsteman, misshandel, våldsamt motstånd med mera.

Tingsrätten anser att det finns stor risk för återfall i brottslighet och därför bör hets mot folkgrupp-brottet resultera i fängelse.