Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60-åring inför rätta för krogbränderna

En 60-årig södertäljebo misstänks ligga bakom vågen av brandattentat i Nyköping – han och sex andra står nu åtalade för attentaten mot nattklubben Tellus.

Under fem år har lika många krogar i Nyköping utsatts för brandattentat – men nu hoppas Nyköpingspolisen att brandvågen är över. I går fördes sju personer ner genom kulverten som leder via en vaktkur till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Alla sju är åtalade för delaktighet i höstens brandattentat mot nattklubben Tellus, men alla nekar.I centrum för åtalet står en 60-årig tidigare ostraffad Södertäljebo, bosatt i Ronna, som misstänks vara uppdragsgivaren.

På papperet är han plattsättare med en årsinkomst på 335 000 kronor, men som enligt polis och åklagare har hållit två krogar i Nyköping under armarna ekonomiskt.

– Han hade stora ekonomiska intressen i krogarna, säger Bengt Jansson, chef för Nyköpingspolisens enhet för grova brott.

Under 2008 och 2009 överförde han 780 000 kronor till de båda krogarna, där hans anhöriga jobbade och där han själv hjälpt till med driften.

Motivet var, enligt polis och åklagare, att röja en konkurrent ur vägen. Även vid tidigare krogbränder i Nyköping har spåren lett till Södertälje. I fjol dömdes en 17-årig södertäljebo för att ha försökt bränna ner krogen Blue moon bar, som sedan totalförstördes vid en brand ett par veckor senare.

Även då riktades misstankarna mot 60-åringens krogar.

– Men vi har inga belägg för det, säger Bengt Jansson.

Nyköpingspolisen har varit framgångsrik när det gäller att få fast krogbrännare.

– Även om vi inte kommit till vägs ände har vi fått någon dömd. Att det gått så pass bra beror nog på att vi jobbat länge med det här och lärt oss mer och mer under resans gång. Sedan har vi haft en del tur också, säger Bengt Jansson.

Flera inblandade är grovt kriminella och riskerar långa fängelsestraff – flyktfaran anses därför stor och säkerheten är rigorös.

Rättegången fortsätter på fredag och beräknas ta ytterligare sex dagar.

I onsdagens papperstidning: Så arbetade 60-åringen för att få krogarna nedbrända.