Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

6 miljoner räcker inte långt

Annons

Äldreomsorgen verkar vara en vinst eller nitlott, beroende på var man bor i Sverige.

I LT den 23 juli skriver vänsterpartiet ”En äldreomsorg med omtanke”. Nu skall man satsa på äldreomsorgen i sin budget den kommande mandatperioden. Enligt de själva har de varit pådrivande både centralt och i Södertälje för mer resurser till äldreomsorgen.

I LT fredagen den 4 maj, kan man läsa att ordförande i äldreomsorgen Kerstin Pettersson (V) uttrycker sin nöjdhet med äldreomsorgen i Södertälje.

Nu skall Vänsterpartiet tillföra nya medel, 24 miljoner kronor på 3 år. Det är 6 miljoner per år och som skall förbättra arbetsvillkoren, minska stressen, ökat inflytande för personalen, mera tid till besöken, mathanteringen. Samt kravet på språk.

Det är ju behjärtansvärt att tillföra mer pengar men 6 miljoner per år räcker inte långt på allt som räknas upp i Vänsterpartiets förslag till bättre äldreomsorg.

Vänsterpartiet menar att alla som är i behov av eller av olika skäl önskar få plats på ett äldreboende snarast ska beredas en plats utan väntetider och inom kommunen.

Den finns alltid många planer hos politikerna, men det tar tid att verkställa dessa.

Att antalet äldre ökar kan ju inte komma som någon överraskning om man är uppdaterad och läser kommunens statistik på åldersfördelningen i kommunen.

Den finns alltid många planer hos politikerna, men det tar tid att verkställa dessa.

Vänsterpartiet verkar för en god äldreomsorg påstår de, men utan privata vinstintressen. Men var och vad bygger kommunen för äldreomsorgen.

Privata bolag bygger värdiga lägenheter och visar mer intresse att äldre får ett värdigt boende med service, men där verkar det finnas prestige hos kommunen, dit skall kommunen inte skicka eller betala för att äldre människor skall få ett välmående i särskilt boende.

Vänsterpartiet och kommunen borde ta vara på vad andra kommuner gör för sina äldre. Åk till Knivsta, där finns ett av Sveriges bästa äldreboenden. Kommunen har bland annat landets mest nöjda äldre i kategorin mat och måltidsmiljö.

Södertälje var näst sämst i hela landet angående äldreomsorgen i början av året.

Knivsta kommun ligger högt i flera av Socialstyrelsens kategorier när den mäter äldres välmående i särskilt boende.

Södertälje var näst sämst i hela landet angående äldreomsorgen i början av året.

Det är inget nytt för oss luttrade personer som inser när det är valår, då lovas det satsningar på både det ena och andra. Nu ska Vänsterpartiet satsa på äldreomsorgen. Varför har ni inte gjort det under den mandatperioden som har varit?

Det har varit ett flertal artiklar i tidningen hur illa ärenden av äldre och sjuka har hanterats i kommunen. När man försökte få tag i någon ansvarig på kommunen i ett ärende, blev svaret: ”det går inte att uttala sig om det enskilda fallet”.

Man blir ju orolig, hur många sådana fall finns det?

Om man menar allvar på att äldreomsorgen skall bli bättre, redovisa då hur det skall gå till, byggande av äldrebostäder, mellanboende, personaltäthet, mathanteringen etcetera.

Bengt Zetterberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel