Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

6 500 patienter riskerar att drabbas av nedläggning

Ett besparingsförslag på Södertälje sjukhus är att lägga ner öron-näsa-hals-avdelningen. Det skulle drabba många patienter i Södertälje med omnejd.

Södertälje sjukhus måste effektiviseras i och med ett nytt avtal för akutsjukhusen som infördes från och med 2016.

Förslag på en rad med åtgärder finns på sjukhusets agenda. Ett av förslagen är att avveckla öron-näsa-hals mottagningen på Södertälje sjukhus – där omkring 6 500 patienter vårdas årligen.

Södertälje sjukhus har ett underskott på 15 miljoner kronor och har alltså stora krav på sig att spara pengar.

– Det är ett förslag och inte ett beslut, vi kan inte säga något om det i dag. Det är en normal del av vårt arbete – att jobba med åtgärder för att optimera verksamheten och vi tittar på olika varianter. Det ingår i uppdraget att driva sjukhuset, säger kommunikationschef Yvonne Hejdenberg.

Var de 6 500 patienterna skulle hänvisas är oklart.

– Det är ju jättemånga patienter som bor i Södertälje som drabbas. De skulle i så fall bli hänvisade till Karolinska sjukhuset i Huddinge och till andra öron-näsa-halsmottagningar säger Kerstin Felldin, sjuksköterska och huvudskyddsombud på vårdförbundet i Södertälje sjukhus.

De två till tre sjuksköterskorna på avdelningen är anställda av sjukhuset och inte på avdelningen.

– Om avdelningen skulle läggas ner så kommer sjuksköterskorna att få jobba kvar på sjukhuset, på andra avdelningar, om de vill. Jag kan ju förstå om de vill jobba just med öron, näsa, hals och vill vara kvar på sin avdelning. Det är så klart inte så kul för dem, säger Kerstin Felldin.

Det är två till fyra kommunalt anslutna personer som är anställda på avdelningen och de kommer också att få erbjudande om att jobba på en annan avdelning om det skulle bli så att avdelningen läggs ner.