Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

55 000 nya jobb - här är yrkena som behövs

Kockar, ingenjörer och förskollärare ser ut att dra vinstlotten i jobbsökandet 2016. Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos skapas 55 000 nya jobb i länet fram till slutet av 2016.

Till slutet av nästa år väntas 55 000 nya jobb ha skapats i Stockholms län. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos.

– Länet står för närmare hälften av landets sysselsättningsökning enligt prognosen, säger Therese Landerholm, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Framför allt är det i bygg och tjänstesektor som jobben blir fler. Kockar, förskollärare och systemutvecklare väntas behövas fler. Svårare kommer det blir för brevbärare, banktjänstemän och löneassistenter.

Det är befolkningsökningen i länet som driver på tillväxten av jobb och arbetskraft enligt prognosen. Arbetslöshetsnivån väntas ligga kvar på 6,1 procent även i slutet av 2016.

– Många arbetsgivare upplever det allt svårare att rekrytera. Tack vare inflödet av nyanlända finns det nu möjligheter att dämpa vissa av dessa brister och därmed öka tillväxten, säger Pia Ackmark, marknadschef Arbetsförmedlingen Stockholm-Gotland.

Jobben att satsa på 2016

De behövs det fler av 2016:

Bagar/konditor

Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker

Civilingenjörer, bygg och anläggning

Förskollärare

Installationselektriker

Kockar

Mjukvaru- och systemutvecklare

Sjuksköterskor (grundutbildade)

Socialsekreterare

Undersköterskor

De är för många 2016:

Banktjänstemän

Brevbärare

Ekonomiassistenter

Försäljare, dagligvaror

Försäljare, fackhandel

Grovarbetare inom bygg och anläggning

Löne- och personalassistenter

Personliga assistenter

Vaktmästare

Vårdbiträden

Källa: Wikipedia