Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

53-åring sålde fejkhonung –  nu döms han

Innehållet bestod av tio procent honung, men på etiketten utlovades Midyathonung. Nu döms företagaren att betala 15 000 kronor i företagsbot för att ha brutit mot livsmedelslagen.

Det var vid en inspektion den 24 maj i fjol som den falska honungen upptäcktes i en butik i Solna. Trots att burkarnas etiketter bar texten ”Midyat Honung”, så innehöll de enbart tio procent äkta honung. Kravet är 100 procent för att få säljas som honung. Den mer finstilta texten på etikettens baksida förtäljde dock att innehållet bestod av ”fruktos, glukos och honungsarom”.

Nu döms en 53-årig företagare i Södertälje för brott mot livsmedelslagen. Mannen hävdar att han inte kände till att det på etiketten stod ”honung”. Företagaren menar att felet begicks i Turkiet, där varan tillverkades. Men domstolen menar att näringsidkaren i fråga ”inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”.

Som LT tidigare berättat togs exemplet Midyathonung också upp på EU-kommissionens möte förra sommaren, då åtgärder mot felmärkt mat togs upp som en effekt av den uppmärksammade hästköttskandalen för något år sen.

Totalt fick 19 ton burkar ometiketteras till ”sött smörgåstillägg med honung”. Dessutom tillkom ett E-nummer för ett färgämne i innehållsförteckningen som tidigare helt uteblivit.