Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

37 miljoner till bredband för länets glesbygd: "Ska gå dit marknaden inte förväntas bygga"

Stockholms läns glesbygd får 37 miljoner kronor från EU:s Landsbygdsprogram, för att säkra tillgången till snabbt bredband där marknaden inte förväntas ta ansvar för det.

Enligt Stockholms läns digitala agenda bör alla hushåll och företag ha tillgång till snabbt bredband. Stockholms län är redan Sveriges mest uppkopplade län, men knappt 10 procent av befolkningen saknar fortfarande tillgång till snabbt bredband på 100 Mbit. Genom bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet ska regionen säkerställa att det åtgärdas.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen är behovet av statligt stöd störst i områden som gränsar mot Uppsala och Södermanlands län samt på skärgårdsöar där det ännu inte finns planer på att bygga snabbt bredband.

De ytterligare 37 miljonerna från regeringen och EU-kommissionen ska delas ut till bredbandsprojekt på landsbygden. Föreningar, kommuner och marknadsaktörer från glesbygd och småorter kan ansöka senast 16 april och Länsstyrelsen fördelar sedan stödet.

– Det är på glesbygden som behovet av stöd är störst. Stödet ska gå dit marknaden inte förväntas bygga, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen Stockholm.