Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

360°-bild: Se nya skolan i Brunnsäng

Efter sammanlagt tre års planerande och byggande står nu nya Brunnsängskolan klar. De fräscha öppna ytorna inbjuder till pluggande, men oroar även elever för stökiga klasskamrater.

Annons

Det hamras, borras och grävs in i det sista. Om två veckor ska allt vara klart, lagom till slutbesiktningen i början av juni.

– Vi blev lite försenade på grund av den långa vintern, men produktionstiden landade på två år vilket är bra, säger Peter Hornwall, byggprojektledare på Telge fastigheter.

Han har varit med och byggt andra av kommunens skolor och förskolor. Alla har gjorts enligt Södertäljes skolmodell.

– Modellen är reglerad i ett dokument framtaget av kommunen och styr hur vi ska bygga. Stora, öppna ytor utmärker tänkandet och skolan ska exempelvis ha en entré där alla som kommer in passerar någon av skolans personal. Direkt vid entrén finns rektorsexpedition och skolans administration, säger Peter.

Med på rundturen finns eleverna Hanna Härkönen, Sara Barmoro och William Maximurad som till hösten kommer att börja årskurs sju. De är nöjda med resultatet och ser fram emot skolstarten i augusti.

– Ja, men vi hade hoppats på fler traditionella klassrum med väggar och dörrar så att man inte störs av andra. Vissa lärare och elever pratar högljutt vilket kan vara mycket störande. Stökiga elever stör andra och då kan det bli värre i sådana öppna salar, säger alla tre och pekar mot den stora salen, eller elevarbetsytan som den kallas på byråkratiska.

Den stora salen ska inrymma fyra klasser á 25 elever. I anslutning till den finns ett klassrum med väggar. Dessa är gjorda av glas. Små studiebås finns också i närheten för elever som behöver avskildhet och arbetsro. Varje sådan sektion med en stor sal och ett klassrum kallas för hemvist och skolan har sammanlagt sex hemvister.

– Det är väldigt öppet och det här ställer krav på elever och lärare som måste lära sig ett nytt tänk, men det ingår i Södertäljemodellen, säger Peter.

Toaletterna har två lås, allt för att eleverna ska känna sig trygga när de går på toa. Tryggheten garanteras också av alla kameror som finns uppsatta inomhus och som täcker alla allmänna ytor i skolan, dock inte där undervisning sker.

– Vissa rum är anpassade för elever med särskilda svårigheter och exempelvis hemkunskapssalen är utrustad med ett höj- och sänkbart kök. I anslutning till den salen finns skolans storkök där 1000 matportioner ska kunna lagas per dag. Vi har lagt stor möda ute också och ska till hösten bygga en spontanidrottsplats, säger Peter och avslutar:

– Vi har byggt en fin skola, men vi är inte nöjda förrän eleverna flyttar in och själva är nöjda.

7 700 m² skola

Arkitekt: Sven Staiger

Storlek: Cirka 7 700 m²

Glaspartier i fasad: Cirka 770 m²

Glaspartier invändigt: Cirka 1 150 m²

Byggmaterial: Cirka 4 100 kubikmeter betong har gått åt vid byggandet.

Siffror: Skolan har 54 toaletter, 257 dörrar, 1 315 sprinklerhuvuden, 56 övervakningskameror.

Produktionskostnad: Cirka 190 miljoner kronor.