Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2019 ska kanalen firas – besvikelsen bytt mot fest

Besvikelsen över Sjöfartsverkets kanalprojekt har bytts ut till feststämning. Kommunen tar nu initiativ till firande av Kanalåret 2019!

Det mångåriga grävarbetet med att förenkla transporterna mellan Mälaren och Östersjön avslutades med att kung Karls XIV Johan invigde Södertälje kanal 1819.Nu 200 år senare är det meningen att den nya, breddade och större slussen och kanalen ska vara färdig.– Vi (majoriteten) la ett uppdrag till stadsdirektören på kommunstyrelsen i dag. Om ett år ska det finnas ett förslag på hur Kanalåret 2019 ska uppmärksammas och firas, berättar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) glatt.

– Då får vi se vad det behövs för medel till detta. Men förhoppningen är att också Sjöfartsverket ska vara med på noterna.

Södertälje som plats och stad uppstod just i handelsvägen mellan Saltsjön och Mälaren, men själva kanalen, som grävdes av militärer och krigsfångar 1806 – 1819, är 200 år. Faktum är att arbetet med dagens sluss påbörjades för 100 år sedan.

Men hur firandet av Kanalåret 2019 kan tänkas se ut är inte förklarat i majoritetens uppdrag, men en inte alltför vågad gissning är att den avsomnade kanalsimningen kan vara på väg tillbaka, men i ny form.