Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2015: Våldsamt år med tunneltriumf

Flera mycket uppmärksammade mord, ett skoldåd med dödlig utgång, höjd terrorhotnivå och problem med att hantera det stora antalet flyktingar. 2015 går inte till historien som något muntert år men slutade med en efterlängtad triumf.

Annons

Återkommande dyker kravet på fler "glada nyheter" upp. De fanns där 2015 men i backspegeln har de för de flesta förmodligen hamnat helt i skuggan av den massiva rapporteringen om mord och människor på flykt.

I början av året ställs ett par inför rätta för att ha misshandlat åttaåriga Yara till döds i Karlskrona. I juni hittas 17-åriga Lisa Holm mördad på Kinnekulle. I augusti hittas en 21-årig kvinna mördad och skändad i ett motionsspår i Upplands Väsby och bara dagar senare sker knivattacken på Ikea i Västerås där en kvinna och hennes vuxne son mördas.

I oktober går en svärdbeväpnad 21-åring till attack på en skola i Trollhättan där han hugger två personer så illa att de dör på plats. En tredje avlider på sjukhus över en månad senare. Gärningsmannen själv skjuts av polis och dör av sina skador på attentatsdagen.

Flyktingström och mordbränder

En stor del av nyhetsrapporteringen under året handlar om hur Sverige och svenskarna påverkas av att så många människor tar sin tillflykt till vårt land.

I september syns en svängning i opinionen sedan bilder på en drunknad syrisk treårig pojke fått svenskarna att ställa sig mer positiva till att ta emot flyktingar. Men snart hamnar fokus åter igen på olika problem.

I oktober konstaterar Migrationsverket att man behöver 29 miljarder kronor mer för att klara sitt uppdrag 2016 — mer än hela polisens budget. Kommuner rapporterar om att skolor och socialtjänst inte klarar av att ta hand om alla och det blir så ont om boenden att man börjar planera för tält.

Antalet anlagda bränder på asylboenden och blivande asylboenden blir så många att Säpochefen och rikspolischefen kallas till riksdagens justitieutskott för att prata säkerhet.

– Vi kan inte anvisa människor och barn till boenden som riskerar att eldas upp av personer som inte vill ha dem där, säger Roger Haddad (FP), som sitter i riksdagens justitieutskott.

Terrorhot och tunnelöppnande

I november inför regeringen tillfälliga inre gränskontroller och poliser från hela landet skickas till Malmö för att stötta kollegerna i arbetet med att se till att de som vill söka asyl i Sverige får göra det. Andra tvingas vända om.

Polisen är mitt i en stor omorganisation som sjösattes på årets första dag och många har sedan dess klagat över sin arbetssituation. Nu ska de, förutom de resurskrävande gränskontrollerna, även intensifiera arbetet med att se till att de som fått avslag på sin asylansökan lämnar landet, ansvara för ordningen vid de knutpunkter där många flyktingar passerar – och öka bevakningen av flyktingboenden.

Rikspolischefen Dan Eliasson som tidigare bemött kritik med att polisen aldrig tidigare haft så mycket resurser går ut och säger att man kommer att behöva mer pengar och fler poliser de kommande åren.

Arbetsbördan höjs ytterligare när Säpo den 18 november meddelar att terrorhotnivån i Sverige för första gången höjts till en fyra av fem möjliga. En man som misstänks förbereda ett terrorbrott är efterlyst och hittas snart i Boliden där han bor helt öppet med namnet på lägenhetsdörren.

22-åringen förs till Stockholm där han förhörs ingående innan han släpps och avskrivs från alla misstankar.

– Jag vill bara tillbaka till Boliden, säger han efteråt till tidningen Norran.

Några veckor senare arrangerar han och vännerna en fest för alla som vill komma.

Efter stormar, översvämningar och stillastående tåg bjuder slutet av året på en form av genombrott. Den 8 december står tunneln genom Hallandsås äntligen klar. 18 år försenat rullar det första reguljära tåget genom tunneln på Luciadagen.