Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2015: Ett år präglat av Alan

Alan Kurdi blev bara tre år, men odödlig som symbol för 2015. Krig och terror, flyktingkris och främlingsfientlighet kom att prägla ett år i mörker — där ändå hoppet kanske väcktes till slut.

Efter åratal av förberedelser och veckor av intensiva förhandlingar på plats — inklusive en sista nattmangling på övertid – kunde Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius den 12 december slå sin ordförandeklubba i bordet.

– Det är en liten klubba, men den kan göra stora saker, sade Fabius när världen fick ett nytt klimatavtal.

Nu ska den globala uppvärmningen begränsas, helst till inte mer än 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. De rika länderna ska hjälpa de fattiga och under andra halvan av århundradet ska nettoutsläppen vara under noll.

Fan tro't, säger skeptikerna. Inte tillräckligt, varnar andra. Att ett avtal kunde nås ger ändå trots allt hopp om samförstånd och en bättre framtid.

Flyktingkris

I övrigt var 2015 inget glädjens år.

Hela världen förfasades av bilden på treårige Alan Kurdi, drunknad på en Medelhavsstrand den 2 september.

Genom honom kan nästan hela året berättas: på flykt från det fortsatt förödande inbördeskriget i Syrien var han långt ifrån ensam att falla offer för försöken att i rangliga farkoster ta sig till EU över Medelhavet.

Under hösten kom hundratusentals till de grekiska öarna och vidare upp genom Balkan. Inledande hjälpvilja kom snart att ersättas av allt hårdare kontroller och stängda gränser.

Ungern var först — och tuffast — med sitt nej.

– Nästa år kan vi prata om miljoner och det är inte slutet, varnade premiärminister Viktor Orbán, som både hatades och hyllades för sitt flyktingmotstånd.

Terror i Frankrike

För Paris blev 2015 ett år av terror.

Först föll satirtidningen Charlie Hebdo i januari offer för två militant islamistiska bröder som sköt ihjäl tolv personer innan de själva jagades ikapp och dödades av polisen. En av deras vänner slog samtidigt till mot en judisk affär och dödade ytterligare fyra personer.

I november attackerades sedan såväl en fotbollslandskamp i Saint-Denis som konsertbesökare och restauranggäster i Paris centrum av självmordsbombare och beväpnade män under en sällsynt blodig fredagskväll. Totalt dödades 130 personer av förövarna — främst franska och belgiska unga islamister som radikaliserats av terrorrörelsen Islamiska Staten.

– Vi är i krig mot jihadistisk terrorism som hotar hela världen, sade president Francois Hollande och införde undantagstillstånd.

Trump och Le Pen

Terrordåd skördade offer även i Kenya på våren, Tunisien i somras och Turkiet under hösten. Än fler — kanske över 2 000 — dödades när panik utbröt bland pilgrimer i Mecka i september.

I USA tjuvstartade kampanjandet inför presidentvalet 2016 med den bufflige miljardären Donald Trump som oväntad ledare bland Republikanerna.

I de franska Alperna störtade en deprimerad tysk pilot sitt Germanwings-plan in i en bergvägg i mars och tog livet av samtliga 150 ombord.

När sedan Marine Le Pen och hennes Nationella fronten i slutet av året gjorde stora framsteg i de franska regionalvalen fick journalisten Pierre Romera nog.

"Jag föreslår en folkomröstning för att annullera år 2015", suckade franske Romera tungt via Twitter.