Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

170 lägenheter kan byggas på golfbanan

Kallfors växer än mer. Närmare 300 bostäder är på gång i tre nya områden. Samtidigt görs ännu ett försök att dra en ny väg från Östra Kallfors till Tvetavägen.

Annons

– Det känns fantastiskt kul att inleda en ny epok, säger Anna Öqvist, representant för, och del av, familjen Flyning, stor markägare i Kallfors i Järna.

Hon blickar bort mot en höjd mitt i Kallfors golfklubbs niohålsbana. Där planeras för någonstans mellan 150 och 170 lägenheter, preliminärt i trevåningshus. Området går under namnet Västra Kallfors.

– Flerfamiljshus mitt på golfbanan – det blir en ny typ av boende. Det blir som att bo i en park, med närhet till naturen och öppna marker, säger Anna Öqvist.

Om det går som förväntat ger Järna kommundelsnämnd på nästa möte kommunens tjänstemän i uppdrag att ta fram detaljplaner för tre nya områden: Västra Kallfors, Norra Myrstugan och Pärlängshöjden.

Där beräknas det finnas rum för 270–290 bostäder.

– Norra Myrstugan ligger nära vägen och blir det första område man ser om man kommer från Södertäljehållet. Där vill vi göra något fint, tänka till lite extra.

Samtidigt planeras för en ny väg mellan Östra Kallfors och Tvetavägen, men med annan sträckning än det alternativ som närboende tidigare protesterade mot.

– Kommunen vill ha den här vägen, så att man får en ringväg, säger Anna Öqvist.

Så ser bostadsplanerna ut

Västra Kallfors: 150-170 bostäder i flerfamiljshus på Kallfors golfbana.

Norra Myrstugan: 70-talet bostäder, småhus och lägenheter, öster om Tvetavägen och norr om Myrstugan.

Pärlängshöjden: 50-talet lägenheter väster om Tvetavägen och söder om infarten till Kallfors golfklubb.

Tidigare har familjen Flyning skapat områdena Pärlängsberget, Svalsäter, Myrstugan, Östra Kallfors och Norra Kallfors – totalt 600 bostäder.

Nu finns också tankar på en ny väg till Östra Kallfors, så att en ringväg bildas ihop med befintlig väg genom Norra Kallfors. Vid Tvetavägen kan det bli en rondell.