Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-årige Kevin frystes ut – av sin egen klubb

17-årige innebandytalangen Kevin Haglund ställde en fråga till sin förening Telge. Då blev han utskälld och sedan utfryst av fyra ledare i klubben – som dessutom ställde ett ultimatum till honom. – Jag kände mig trängd. Det var som ett påhopp, dom fyra vuxna mot mig själv, säger Kevin.

Upprinnelsen bottnar i att allsvenska Strängnäs varit i kontakt med Kevin, som är Telge IBS främsta målskytt i divison 1 mellersta Svealand med sina 20 mål, en kugge i juniorallsvenskan med Telge/Salem, och aktuell för U19-VM. Men Kevin, eller rättare sagt pappa Mattias som måste sköta sin sons karriär tills han blir 18, har tackat nej till Strängnäs inviter tidigare i år. I förra veckan frågade Kevin Strängnäs om han fick spela en match för dem under Telges uppehåll, den 20 december, på dubbellicens.

– Jag började med att kontakta Roland Fränzel (i sportkommittén i Telge SIBK). Och till en början lät det okej, det skulle inte vara några större bekymmer men han skulle bara prata med Peter (Nilsson, huvudtränare Telge IBS,) först, säger Mattias Haglund.

Det här var i fredags, den gångna helgen var det DM i Nyköping. Kevin blev på lördagen tillsagd att han skulle vila första matchen. Han reagerade inte något speciellt på det.

– Nej, jag hade haft match i juniorallsvenskan på fredagen, berättar Kevin som i stället blev uppskickad på läktaren där han skulle ha ett möte med Roland Fränzel.

– Där sitter dom och diskuterar och Kevin får samma känsla som jag fick att det förmodligen går att lösa, säger Mattias.

Men vid lunch tar historien en snabb vändning.

– Efter matchen går jag och några i laget i väg för att äta. Då ser jag de två sportcheferna (Mats Köpsén, sportchef Telge SIBK Dam, och Roland Fränzel) och de två tränarna (Peter Nilsson huvudtränare och Kim Callin, spelande assisterande tränare) vid ett bord och de ropar dit mig. Väl där berättar de att de hört ett rykte, de lät mig förklara vad jag ville. De sa att det går fetbort, de blev irriterade och de höjde rösten och de sa att jag pissar på laget, säger Kevin.

Hur kändes det?

– Det kändes inte bra alls, jag har spelat i Telge i tio år, jag har hjälpt till med knattelag, coachat knattelag, ställt upp och varit med på målvaktsträningar, haft innebandyskola. Jag är fostrad i föreningen och bor bara två minuter från Västergård arena.

Helgen utvecklades till en mardröm för 17-åringen.

– De ställde ett ultimatum, Peter sa att han inte kommer acceptera det här, han sa att jag antingen stannar eller sticker helt och att jag hade 30 minuter på mig att bestämma mig. Jag kände mig trängd. Det var som ett påhopp, dom fyra vuxna mot mig själv. Jag tycker att det är för jävligt, det var inte riktigt så här jag tänkt mig när jag frågade dem.

Kevin återvänder ändå till Nyköping på söndagen för att stötta laget under slutspelet. Men i hans huvud har han redan lämnat föreningen.

– Jag åkte dit på söndagen när det var slutspel, under uppvärmningen inför semifinalen samlade jag hela laget och berättade varför jag lämnar Telge IBS. Ledarna pratade inte mig och tittade inte på mig, De fryste ut mig. Men alla mina lagkamrater var ju på min sida.

Kevin Haglund har gjort sin sista match för Telge IBS.

– Jag kommer inte spela kvar där alls, inte en chans. På grund av det här. Jag frågade ju innan, de säger att jag går bakom ryggen på laget men jag hade inte kommit långt alls i diskussionerna med Strängnäs.

”Jag fattar inte hur man kan behandla honom så”

I själva sakfrågan har Telge SIBK rätt. Kevin Haglund får inte spela i Strängnäs.

– Det visste inte vi, men ett enkelt nej hade räckt så hade inte den här situationen uppstått, nu funderar jag på att anmäla föreningen. Jag fattar inte hur man kan behandla Kevin på det här sättet, säger Mattias.

Föreningsstrukturen i Telge SIBK är komplicerad. Kevin Haglund är skriven i Telge SIBK men har kontrakt med Telge IBS. Det gör att han inte kan få dubbellicens enligt Svenska innebandyförbundets tävlingsbestämmelser. I går gick Telge SIBK ut med ett meddelande om detta.

”Eftersom spelaren ifråga redan idag är kontrakterad och spelar under samarbetsavtal (mellan Telge IBS och Telge SIBK) är spelaren ej berättigad att ha dubbellicens”, skriver man på sin hemsida. Telge SIBK skriver också att saken därmed är utagerad. Men saken är långt i från utagerad, menar pappa Mattias.

– Det här känns för jävligt. Kevin kommer hem och är jätteledsen och känner sig riktigt skärrad. Just att de hoppar på honom fyra stycken. Jag blir ju förbannad och irriterad, man diskuterar inte sånt med en 17-åring, trots att han är mogen för sin ålder. Kevin går runt hela tiden och mår jättedåligt hela dagen.

I söndags skrev Mattias, som själv har varit mångårig ledare i föreningen, ett upprört Facebookinlägg som i går kväll hade delats 45 gånger och fått 47 likes.

– Jag började för tio år sedan. Jag har varit ledare för Telges pojkar 98, Kevins gäng, vi har kommit SM-fyra två år i rad. Jag har hjälpt till i nästan varje lag. Jag har varit juniortränare i Telge SIBK. För tre år sedan tog vi P16-SM-silver med 96:orna då var jag ledare. Men i söndags sag jag upp samtliga mina uppdrag i klubben och har plockat ur två döttrar också.

Enligt pappa Mattias finns det bara ett sätt för Telge SIBK att rädda sitt skinn.

– Det är att föreningen går ut och erkänner att man agerat fel och säger att det här är inget föreningen står för. Och att de fyra inblandade personerna får lämna föreningen och att de ber Kevin om ursäkt. Om de inte gör det måste jag fundera på hur jag kan gå vidare på något sätt.

Läs även: Sportklubben om utfrysningen av 17-åringen