Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-årige gängledaren döms till ungdomsvård

Den 17-årige gängledaren döms till sju månaders sluten ungdomsvård och ska betala ett rejält skadestånd till Per och Tom.
– En väl avvägd dom, tycker Pers ­advokat Dennis Harding.

Annons

17-åringen döms för misshandel, människorov, olaga hot, grov stöld, rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak – brott som begåtts mot Tom, 15 och Per, 14 från i somras och fram till i början av i år.

Nu döms alltså 17-åringen till sju månaders sluten ungdomsvård och ska dessutom betala skadestånd på 151 600 kronor till Tom och 73 300 kronor till Per.

– En väl avvägd dom och skadeståndet är i princip det yrkade. Men jag tycker att socialen borde ha LVU:at honom från början, förmodligen gjordes det inte av ekonomiska skäl. Sluten ungdomsvård betalas ju av staten, säger Pers målsägarbiträde, advokat Dennis Harding.

Vid ett tillfälle i höstas ska 17-åringen ha förmått en yngre person i gänget att ringa Tom och lura ut honom från Brunnsängskolan. Väl ute tvingade 17-åringen upp Tom på sin moped och åkte till en skogsdunge i Viksberg och misshandlade honom. Han ska även ha misshandlats fler gånger.

Vid flera tillfällen ska 17-åringen även ha tvingat av Tom och Per mobiler, halsband, märkeskläder och pengar och uttalat grova hot om de anmäler.

När det senare gjordes bedömdes hotbilden så stor att Per och hans mamma Åsa fick flytta till ett jourboende på hemlig ort och Tom till ett annat.

LT kan berätta att det just nu pågår flera utredningar mot personer i gänget, däribland:

• Guldhärvan: Ungdomar har tvignats stjäla sina egna föräldrars guldsmycken

som sen sålts på pantbanker till ett värde av cirka 100 000 kronor.

• En förälder har anmält att gänget tagit sig in i deras bostad och respektlöst slagit sig ner i köket och ätit mat och hotat att skada sonen om hon anmäler.

• En 17-årig yngling i gänget utreds för övergrepp i rättssak och utpressningsförsök efter att ha hotat Per med machete i februari i år när han tillfälligt besökte Södertälje från sin hemliga ort.

LT kan nu även berätta att Brunnsängsgänget med 17-åringen som ledare orsakat flera rubriker under de senaste två åren för ouppklarade brott. Enligt polisen misstänktes 17-åringen och hans yngre bror för det ouppklarade knivöverfallet mot en 16-åring utanför fritidsgården i Västergård den 23 oktober 2008. Men 16-åringen vågade inte vittna av rädsla för gänget.

I maj samma år, slog gänget ner en 60-årig man i en gångtunnel i Brunnsäng. 60-åringen kände igen 17-åringens yngre bror, som inte var straffmyndig och utredningen lades ner. Men utredaren skriver:

”Socialtjänsten kommer dock att informeras”.

Annons