Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15-årig hopptalang debuterar i SM

Hon är bara 15 år. Men kommer redan att ställas mot de bästa när hon i helgen gör debut på SM i simhopp. – Det kommer att vara nervöst, säger Ellen Andersson.

Hon fick redan på det strax innan jul, sedan dess har hon legat i hårdträning inför karriärens kanske hittills största tävling.

SM i Stockholm, som går av stapeln i helgen på Eriksdalsbadet.

– Det är nytt och spännande. Det ska bli riktigt roligt tycker jag, säger Ellen Andesson som tävlar för Södertälje Simsällskap.

– För ett år sedan hade jag inte haft en tanke på att hoppa i SM nu. Så det känns fortfarande lite som en överaskning. Det har varit en dröm för längre fram i tiden. Ett mål jag haft sedan jag var barn, säger Andersson.

Men utan att hon själv knappt haft koll på det har hon under hösten uppnått kvalgränsen för att delta i SM.

– Jag saknade ett hopp i den serien som krävs. En och en halv mollbergare. Men nu har jag serien komplett. Det krävs två och en halv volt framåt och en och en halv volt bakåt i tyska hoppet, isander och skruvgruppen.

Beskedet fick hon som sagt innan jul och SM, där Ellen ska tävla från tremeterssvikten, är i helgen.

Inte allt för lång tid att förbereda sig med andra ord.

– När jag fick beskedet av Peter (Axtelius) att jag skulle vara med kände jag hur motivationen steg och under jul och nyår har det bara varit träning, träning, träning, och så har det fortsatt efter det också säger Andersson.

Och även om det inte finns några större förhoppningar om att vara med och slåss i toppen mot den svenska eliten är det ändå nervöst nu inför.

– Ja, nu vill jag att SM bara ska komma. För jag är nervös och tänker på det hela tiden. Men det kommer vara nervöst på tävlingen också. Fast det ska mest bli roligt och framför allt nyttigt att få vara med och se och lära. Just nu spritter det i hela kroppen av glädje.

Hennes tränare, Peter Axtelius, kommer inte att finnas på plats under tävlingen på söndag men är väldigt glad för Ellens skull.

– Det är jätteroligt. Hon hade ett jättebra 2015, framför allt under hösten. Hon är stentuff och har rätt inställning i alla väder. Det är hennes största styrka och det kan ta henne långt. Men jag ser framför allt fram emot effekten av att hon är med på SM, inte vad hon presterar resultatmässigt säger Axtelius.

– Ellen är den hoppare i dag som är längst fram utvecklingsmässigt i SSS, men hon behöver tävla mer innan vi kan avgöra hennes framtid i sportens hårda konkurrens. Just nu är hon någonstans i mittenskitet i sin klass, fortsätter Axtelius.

Klubben har de senaste åren blivit av med två av sina främsta hoppare då Erik Määttä inte längre är aktiv och Vinko Paradzik bytt klubb till Jönköpings SS.

Ellen Andersson

Ålder: 15 år

Bor: Södertälje

Familj: Mamma, pappa och bror

Aktuell: Debuterar på SM i helgen

Klubb: Södertälje SS

Meriter: Har tävlat i den internationella tävlingen Diving Lund