Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 000 i böter för falsk honung

Kammaråklagaren Anita Kjellén begär att Södertälje Tingsrätt ska ålägga Nebil Oyal, ägare till enskilda firman Midyat Import Export, att betala en företagsbot på 15 000 kronor.

Kammaråklagaren vid City åklagarkammare i Stockholm, gör bedömningen att Oyal och Midyat Import Export har varit oaktsamma och brutit mot livsmedelslagen.

Detta genom att märka och presentera livsmedel som honung, trots att livsmedelsverkets definition av honung och kriterier för honungens sammansättning, inte varit uppfyllda.

Med andra ord - falsk honung.

Kravet för att kunna sälja en produkt med beteckningen honung är att den innehåller äkta honung till 100 procent. I ”Midyat Honungs” fall var innehållet äkta honung enbart tio procent. Beteckningen var därför vilseledande, i en mer finstilt text på etikettens baksida framgick att innehållet bestod av ”fruktos, glukos och honungsarom”. Det räcker inte, därmed blir beteckningen honung på etikettens framsida vilseledande, enligt miljökontoret och nu även åklagarens bedömning.

Som begär att tingsrätten beslutar om företagsboten på 15 000 kronor.

Ärendet har tidigare uppmärksammats på EU-nivå, där man vill starta ett samarbete mellan länderna mot fuskmat.

EU-kommissionen har tagit upp den så kallade ”Midyat-honungen” som exempel på sådan fuskmat, enligt Livsmedelsverkets Louise Nyholm.

Totalt rör det sig om 19 ton falsk honung som stoppades efter en inspektion i maj 2013.