Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

130 000 fordon riskerar körförbud i Stockholms län

Nästan 130 000 fordon i Stockholms län har fått förändrad besiktningsperiod. I glappet mellan de nya och gamla reglerna får bilägare se upp så att deras bilar inte får körförbud.

Siffrorna framkommer i statistik från Transportstyrelsen.

När de nya reglerna börjar gälla får vissa fordon ett datum för nästa besiktning som ligger närmare i tid. Därför bör alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller.

Än så länge har bara drygt 3000 fordon i riskzonen för körförbud i Stockholms län besiktats.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. (...) Vi har skapat en tjänst på vår webbplats transportstyrelsen.se där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fakta: De nya besiktningsregler från 20 maj 2018

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

– första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

– andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

– därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.