Annons

Annons

Annons

Insändare
Hur effektiv är egentligen arbetsförmedlingen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arbetsförmedlingens kontor i Södertälje.

Bild: Tomas Karlsson, Arkivbild

Annons

Ägaren till bilverkstaden vi har det största förtroende för och som sköter om vår gamla Volvo berättade att han kom till Sverige som 17-åring. Han kom som flykting och fick redan efter fem dagar sitt första jobb hos en bilverkstad, trots att han inte kunde svenska. Han har genom åren varit tacksam för mottagandet och under åren byggt upp en egen verksamhet, bildat familj, köpt hus och blivit en bra medborgare. Vi är tacksamma för att ha fått lära känna honom som den fantastiska person han är och som exempel på integration till vårt samhälle.

Annons

Annons

Men, nu behöver han anställa fler mekaniker. Han har vänt sig till Arbetsförmedlingen som sänder honom en lista på tio personer som säger sig kunna yrket och vill bli anställda för att komma ifrån bidragseländet. Han ringer alla tio och frågar om de vill komma ner till hans verkstad och diskutera anställning. Ingen vill ens komma ner och försöka bli anställda. De flesta svarar att ”de har det bra som det är och vill inte börja jobba ...”.

Hur är det möjligt att regelverket medger denna inställning? Har Arbetsförmedlingen så dålig koll på ”sina kunder”?

För att ta reda på mer om hur arbetsförmedlingen fungerar kollar vi först deras hemsida och finner att den är inaktuell i det mesta. Inga telefonnummer stämmer, meddelanden med e-post går inte att skicka, hänvisningar via växel går till fel personer och så vidare i all oändlighet. Det är begripligt varför resultaten för Arbetsförmedlingen är så usla.

Hör att generaldirektören Maria Mindhammar har fått nytt jobb och snart ska ta hand om Migrationsverket. Hon säger sig vara så nöjd med det jobb hon gjort och lämnar jobbet med flaggan i topp. Beklagligt.

Hoppas att kommande generaldirektör för Arbetsförmedlingen kan rätta till problemen och visa resultat framöver. Lycka till - du har ett tufft jobb framför dig.

Gunilla och Bosse Svantesson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan