Annons

Annons

Annons

Turbulensen kring Grafikens hus

Insändare
Hoppas att slukhålet flyttar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det upprustade Gjuteriet var tänkt för Grafikens hus, där Nina Beckmann är vd.

Bild: Stefan Lindström

Annons

Konsten räddar inte liv, däremot kostar den medel som kunde användas till att rädda liv, exempelvis Barncancerfonden, Sjöräddningen med flera.

Det som vi måste prioritera är skola, vård och omsorg – inte flum.

Att renovera en ruin till en kostnad av 115 miljoner kronor för att hyra ut till Grafikens hus måste väl ändå vara rekord i omdömeslöshet. Hur tänkte politikerna när de köpte idén att renovera och hyra ut till Grafikens hus? Vilken hyra klarar Grafikens hus? Var finns parkeringen för det stora antalet besökare som man tror sig kunna få?

Annons

Annons

När jag besökte Grafikens hus i Mariefred (när de låg där) ekade lokalerna tomma. Ingen kommun mer än Södertälje nappade på idén om Grafikens hus.

När Grafikens hus från början presenterades för Södertäljeborna uppgav man att kostnaderna inte skulle belasta skattebetalarna, det stod en kö av företag som ville bli sponsorer.

I dagsläget har jag bara läst om ett par kommunala bolag som vill vara med och sponsra Grafikens hus. Det vill säga med medel från skattebetalarna.

Verkställande direktören Nina Beckmann tycker inte att kommunens förslag (Mölnbo och Orionkullen) var realistiska nog, utan menar att det är upp till kommunen att komma med förslag på lokaler. Min fråga är då är det kommunen som behöver lokaler – och inte Grafikens hus?

Lokaler i Mölnbo tycker jag är ett utmärkt förslag, lokaler på landsbygden är betydligt billigare i hyra än lokaler i centrala Södertälje.

Ett alternativ till renoveringen av ruinen hade varit att bygga bostäder för studenter, det är stor brist på studentlägenheter, för ungdomar som vill flytta hemifrån och andra bostadssökande.

Det som behövs är även fler fotbollsplaner, fler hockeyrinkar, fler musikinstrument till ungdomar som vill börja spela, körsång för både barn och vuxna.

Det finns många hål att fylla med kommunala medel, i stället för slukhålet Grafikens hus.

Annons

Som skattebetalare i Södertälje kommun är jag tacksam om det börjar ringa i Nina Beckmanns lur. Kanske finns det någon annan kommun som vill ta över slukhålet.

Dennis Harding

advokat i Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan