Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Socialdemokratisk slakt av pensionärers måltider

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje kommun är på väg att höja priserna på äldres mat, bland annat för pensionärsluncher.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Södertälje kommun, likt många andra kommuner i landet, står inför svåra beslut. Frågan är var man ska göra nedskärningar och besparingar med tanke på den kommande tuffa ekonomiska situationen. Svåra beslut kommer att behöva fattas. Vi tar dock starkt avstånd från att börja med att göra livet svårare för de som förtjänar det allra minst i Södertälje – nämligen våra pensionärer.

I den socialdemokratiskt ledda äldreomsorgsnämnden presenteras en rad förslag till höjda taxor för tjänster avsedda för pensionärer på äldreboenden. Höjningar föreslås för allt från kostnaden för en hemtjänsttimme, till pensionärslunch och avgifter för förbrukningsartiklar på äldreboenden.

Läs också Tomas Karlsson: Priset på äldres mat höjs onödigt mycket

Annons

Annons

För pensionärer som önskar äta lunch kommer priset på maten att höjas med 6,3 procent. Om förslagen godkänns kommer de att träda i kraft från och med februari nästa år. I äldreomsorgsnämnden argumenterade vi förgäves mot denna höjning, vilken vi anser är oacceptabelt hög. Det finns andra alternativ som skulle mildra den ekonomiska bördan för våra pensionärer.

Vi sverigedemokrater anser det vara oacceptabelt att minska våra pensionärers livskvalitet och värdighet. Vi röstade naturligtvis emot beslutet och tog avstånd från förslaget – ett förslag från just Socialdemokraterna. Att detta kommer från det så kallade arbetarvänliga och folkhemspartiet gör saken desto mer tragikomisk.

Vår vision bygger på ett socialkonservativt folkhem där vi tar hand om våra äldre och utsatta. Men alltför ofta hör vi nyheter om pensionärer som känner sig otrygga eftersom de inte får den hjälp de behöver. Det är dags att sätta ner foten och kräva en värdig tillvaro för våra äldre som slitit hårt för att bygga det Sverige vi lever i i dag.

Sverigedemokraterna kommer ständigt att kämpa mot Socialdemokraternas underminering av pensionärernas ekonomiska trygghet. I den rådande ekonomiska situationen måste kommunen fokusera på sina kärnuppdrag och prioritera om.

Det var ett viktigt steg när den politiska majoriteten avslutade samarbetet med Grafikens hus, men det finns andra områden där kommunen slösar pengar som inte hör till kärnuppdraget.

Annons

Denna grundläggande princip om styrning ”av folket, för folket” tycks saknas i det moderna socialdemokratiska tänkandet. Äldreomsorgen spelar en avgörande roll i vårt samhälle genom att erbjuda omsorg och stöd till våra äldre medborgare. Det handlar om att garantera tillgång till kvalitativ vård och att deras välbefinnande prioriteras.

Annons

Borde det inte också vara dags att höja lönerna för undersköterskorna för att visa uppskattning för deras ansvarsfulla arbete?

Att förbättra och säkra äldreomsorgen, snarare än att sänka dess kvalitet, är en moralisk plikt och en rättvisefråga. Vi måste agera på kommunal nivå för att säkerställa att våra äldre medborgare får den omsorg, trygghet och ekonomiska stabilitet de förtjänar.

Borde det inte också vara dags att höja lönerna för undersköterskorna för att visa uppskattning för deras ansvarsfulla arbete? Vi minns tyvärr äldreomsorgsnämndens felprioriteringar i våras när de valde att spendera mer resurser på fler chefer i stället för att se till att man har tillräckligt många kvalificerade utförare. Detta beteende är tyvärr symptomatiskt för Socialdemokraterna i Södertälje.

Vi måste förstås föra en ansvarsfull ekonomisk politik, men det får inte ske på bekostnad av våra pensionärers vardag och ekonomiska trygghet.

Monica Thorsell (SD)

ledamot i äldreomsorgsnämnden

Susanne Jakobsson (SD)

ledamot i äldreomsorgsnämnden

Pia Höglander (SD)

ersättare i äldreomsorgsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan