Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Södertälje måste ta det dåliga företagsklimatet på allvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Företagsklimatet har försämrats den senaste tioårsperioden i Svensk näringslivs mätningar. Grafik: Tomas Karlsson

Annons

Södertälje kommun har länge dragits med ett dåligt företagsklimat. I Svenskt näringslivs rankning för 2022 så hade vi återigen tappat – nu till plats 240 av 290.

Placeringen måste ses som ett fiasko med tanke på vilka förutsättningar Södertälje har genom sitt geografiska läge och som stor industristad. Ansvaret måste läggas på kommunen, dess förvaltning och i slutändan på de ansvariga politiker som låter detta fortgå år efter år.

Efter valet 2018 skulle den nya majoriteten – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristedemokraterna och Centerpartiet – ta sig an det dåliga företagsklimatet. Ambitionen var hög och man bildade en styrgrupp där ordföranden blev Tage Gripenstam (C). Ett nära samarbete med näringslivskontoret inleddes och en mängd företagsbesök planerades in, för nu skulle man minsann ut och besöka företagen och ta reda på vad som behövde göras för att förbättra situationen.

Annons

Annons

Realistpartiets Lars Göran Jonsson ingick i denna styrgrupp och såg fram emot att bidra med sina 40 års erfarenhet som företagare främst i Södertälje, men vilken besvikelse detta blev. Hela upplägget har varit en stor förolämpning emot Södertäljes företagare och endast ett spel för galleriet.

Här har man besökt förväntansfulla företagare som har sett fram emot att få en dialog med kommunen och på riktigt kunna adressera sina problem och vad som man upplever behöver förbättras. Företagarna har tagit sig tid, bullat upp med fika och gjort presentationer för att ta emot denna prominenta delegation, som för övrigt sällan var fulltalig.

Resultatet var alltid detsamma, mötet avslutades med frasen: Vi tar med oss detta. Men det var ingen som tog anteckningar – och ingen uppföljning eller verkliga åtgärder genomfördes. Så här i efterhand är det skamligt hur företagen har blivit behandlade. En ursäkt vore på sin plats, men det hjälper tyvärr inte någon.

Den stora bristen ligger i att förstå företagarnas verkliga behov, lyssna på dem och ta till sig informationen

Resultatet av styrgruppens låtsatsarbete såg vi i rankningen 2022 och förhoppningar om några stora kliv uppåt när nya rankningen släpps i september 2023 har vi inte.

Lars Göran Jonsson har under förra mandatperioden talat med näringslivschefen Jonas Karlsson vid flera tillfällen om vad som skulle behöva göras, och hur man måste ta frågorna på allvar och följa upp varje enskilt företag man besökt. Några punkter på den negativa listan är förhållandevis lätta att åtgärda , vi tvivlar inte på Jonas Karlssons avsikter om att faktiskt göra skillnad, men den avgörande politiska viljan att ta råd ifrån ett oppositionsparti har helt saknats. Den stora bristen ligger i att förstå företagarnas verkliga behov, lyssna på dem och ta till sig informationen – som att ta anteckningar vid besöken och följa upp.

Annons

Annons

Nu hävdar Jonas Karlsson sannolikt att allt detta vi efterlyst i flera år nu äntligen pågår och att vi kommer att få se resultatet i nya rankningen i höst.

Vi ställer oss tveksamma till några jätteskutt uppåt i rankningen då kommunen inte når upp till den servicenivån som företagarna förväntar sig helt enkelt. Även Moderaterna är uppenbarligen tveksamma och drar därför till hösten (med S och MP som sidekicks) igång en arbetsmarknads- och näringslivsnämnd för att råda bot på det dåliga näringslivsklimatet. Det ska bli spännande att se hur det går – och ja Realistpartiet finns tillgängligt om ni vill.

Joakim Granberg (RP)

Lars Göran Jonsson (RP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan