Annons

Annons

Annons

krönikaSödertälje

Kristina Jamil
”Hindra inte dig själv från att uttrycka dig”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT, Hasse Holmberg/TT

Annons

Jag var begränsad på grund av andras förväntningar.

Kroppshets, könshets, betygshets och politisk hets. Så mycket hets.

Orsaken är oftast folk runt omkring dig. Idag handlar det inte enbart om familj och vänner, sociala medier är en ständig följeslagare och spelar en fundamental roll.

Det är däremot du som står i vägen för dig själv. Vad händer om du bestämmer dig för att sluta bry dig? Jo, antagligen mycket. Visst önskar man att det vore möjligt då och då?

Vissa saker borde vi dock enkelt släppa taget om, alla sorters hets till exempel. Det är ingen som låser in dig i en bur, folk må bidra till burens existens, men nyckeln har bara du. Vad för bur syftar jag på? Den buren som avgränsar din identitet.

Annons

Den politiska buren är den som verkligen kryper under mitt skinn. Bara för att jag sympatiserar med ett visst parti betyder det inte att alla mina åsikter grundar sig på det. Det är väl självklart att man inte har precis samma värderingar som alla i ett visst parti? Det är nästintill omöjligt då alla i partiet inte heller tycker samma sak. Ändå verkar många inte uppfatta det.

Annons

För några månader sedan lunchade jag med några vänner och frågan om anonyma vittnen förekom. Jag tyckte att det var en utmärkt idé. Så fort det var sagt vändes humöret, munnar och ögon spärrades upp.

Nej, jag sympatiserar inte med högern men somliga individuella åsikter måste man tillåtas ha. Idag är jag kluven mellan om det skulle vara bra eller dåligt men mina partipolitiska värderingar har knappast något med saken att göra.

Hindra inte dig själv från att uttrycka dig. Vem du är, vad du politiskt tycker, hur du ser ut och vilka betyg du får, det ena utesluter inte varandra.

Det är inte dubbelmoral att hålla med om att anonyma vittnen ska finnas men ändå sympatisera med vänstersidans politik, det handlar endast om att vara en människa med egna tankar och preferenser.

Vi har börjat uppmärksamma stereotyper gällande genus, kan vi inte ta det ett snäpp högre och bryta stereotyper generellt. Du kan vara tjock och gilla magtröjor, få låga betyg men ändå uppskatta skolan och rösta på ett vänsterparti men ändå uppskatta höger-förslag.

Annons

Det är otroligt tröttsamt att hela tiden begränsa sig själv på grund av andras förväntningar. Du har kontroll över dina val, du kan bestämma dig för att inte bry dig om andras förväntningar, för det leder dig uppriktigt sagt ingenstans.

Åsikter måste få vara välkomna. Att vara frisinnad handlar inte om att hålla händerna för öronen när något verkar kontroversiellt. Det handlar om att lyssna och fundera. Vänstern tycker inte likadant idag som den gjorde för några år sedan, så som högern inte heller gör det.

Vilken bur har du satt dig i? Tänk efter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan