Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Framtida försörjning i fara om barnen inte kan läsa

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Läsförståelsen sjunker för svenska fjärdeklassare, visar en ny studie.

Bild: Ann-Sofi Rosenkvist

Annons

Den sjunkande trenden sedan år 2001 i läsförståelse för årskurs 4 fortsätter. I den internationella läsförståelseundersökningen Pirls (Progress in international reading literacy study) sjunker läsförståelseresultatet i Sverige för årskurs 4 med 12 poäng till 544, när år 2021 jämförs med år 2016, enligt Skolverkets redovisning.

Södertälje måste kunna försörja sig i framtiden, så vi har att vända den nedåtgående trenden i läsförståelse och studieresultat.

Annons

Annons

Det är visat i flera forskningsstudier att läsa text på papper eller med fördel i läroböcker ökar läsförståelse och studieresultat, till exempel: (Delgado. P et al, 2018). En jämförelse med högskolestudier – här läses en hög andel av texterna i böcker.

Lärare måste få tiden att arbeta som lärare, inte kopieringsmaskinsbiträden

Vi kan inte fortsätta experimentet att i unga år alltmer lägga läroböcker åt sidan. Barn med sämre förutsättningar som färre böcker hemma är särskilt drabbade. Lärare måste få tiden att arbeta som lärare, inte kopieringsmaskinsbiträden, för att det inte köps in läroböcker.

Läroböcker må kosta en slant men kostnaden blir skyhögt högre i framtiden om dagens unga elever får sämre förutsättningar att få ett arbete på grund av sämre läsförståelse och studieresultat.

Med en gedigen och ökad grundkunskap uppbyggd under årskurs 4–6, med den övervägande största delen från heltäckande läroböcker, blir det en språngbräda till årskurs 7–9 som kan vara de tre tuffaste utbildningsåren.

Med ett stort kunskapsberg från mellanstadiet finns bästa förutsättningar för ett framgångsrikt högstadium med goda slutbetyg i årskurs 9. Det ger bästa förutsättningar inför gymnasievalet både om man väljer en teoretisk inriktning eller en mer praktisk.

Annons

Med en ökad grundkunskap från grundskola och därpå gymnasieutbildning finns en starkare kunskapsplattform både vid ett högskole-/universitetsval eller en mer praktisk yrkeskarriär.

Annons

Som ny svensk bidrar en förstärkt kunskap till självförtroende i det nya landet och ökade möjligheter till arbete. Sammantaget med en satsning på läroböcker står Södertäljes framtida försörjning på en förstärkt kunskapsgrund.

Det förbättrar möjligheterna att man får ett arbete, vilket betyder enormt mycket för den egna hälsan och skatteintäkter för Södertälje.

Ingemar Östlund

studerande folkhälsovetenskap

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan