Annons

Annons

Annons

Järna

Insändare
Höjd vattennivå i Logsjön gynnar växt- och djurlivet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Logsjön i Järna. Foto: Privat

Annons

I nordöstra delen av Järna ligger ett mycket populärt och välbesökt naturområde. I detta område finns Logsjön. Kommunen har gjort många insatser för att göra detta område mer tillgängligt och för att locka till att fler ska vilja vistas i naturen.

Vi i Centerpartiet anser att det är viktigt att fortsätta och förstärka detta arbete – och även utreda möjligheten att höja vattennivån i Logsjön.

Annons

En höjning av vattennivån i Logsjön skulle skapa mer liv i sjön genom att öka mängden syre i vattnet och minska mängden näringsämnen som kan leda till övergödning. Detta skulle i sin tur gynna både växt- och djurlivet i sjön och främja den biologiska mångfalden.

Annons

Utöver detta skulle en höjning av vattennivån också ha positiva effekter på havet då Logsjöns vatten är en del av Moraån som mynnar ut i Östersjön. Genom att få vattnet att stanna upp ett tag i Logsjön kan man minska mängden näringsämnen som når havet. Därigenom kan övergödning och algblomning minskas, vilket är ett allvarligt problem för miljön och ekosystemen i havet.

Vidare skulle en höjning av vattennivån i Logsjön också kunna vara till hjälp vid eventuella skogsbränder i området. Genom att öka mängden vatten i sjön skulle det finnas större reserver av vatten att använda för släckningsarbetet, vilket kan minimera skadorna och begränsa spridningen av elden.

Sammanfattningsvis anser vi i Centerpartiet att det är hög tid att höja vattennivån i Logsjön. Vi vill därför att kommunen avsätter medel för att kunna ta detta viktiga steg för att bevara vår miljö och skydda våra skogar.

Tina Karlsson (C)

Per-Anders Fritshammar (C)

Karin Halldin (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan