Annons

Annons

Annons

Skolchocken i Salem

Kulturskolan blir av med flera miljoner kronor – lärarna rasar

I kommunens uppmärksammade sparpaket för skolan förlorar Kulturskolan 2,5 miljoner kronor. Nu rasar lärarna där mot beslutet.

– Det blir ju ingen kulturskola med en halverad budget, säger Annika Haglund Söderberg som undervisar i fiol och orkester till LT.

Text

Lärarna rasar mot beslutet att skära ner på Kulturskolan. Nelly Harrysson, Andreas Julin och Annika Haglund Söderberg är tre av totalt 13 upprörda lärare.

Bild: Leif Granlind

Annons

Besluten som nyligen fattades i barn- och utbildningsnämnden förra veckan har vållat stor uppmärksamhet. Ett av besluten gäller Kulturskolan i Salems centrum som får tre miljoner kronor mindre från kommunen från och med 2024. Från 5,5 miljoner kronor till 3 miljoner kronor.

Det här har gjort att lärarna på Kulturskolan rasar då de befarar att nedskärningen innebär att deras tjänster kapas ytterligare.

– Efter förra sparpaketet tvingades de som jobbade 100 procent gå ner till 80 procent och de som redan jobbade 80 procent fick gå ner till 60. Och vissa tjänster försvann helt. Cello till exempel försvann som instrument. Vi är rejält upprörda nu, säger dansläraren Nelly Harrysson, en av 13 lärare på Kulturskolan där det går 600 elever.

Annons

Ingen av lärarna jobbar heltid numera.

– Vi kommer att försvinna mer eller mindre, lite i taget, fortsätter Nelly Harrysson som har jobbat på Kulturskolan i fem år.

Annons

”Man måste förstå att man slaktar en verksamhet”, säger Annika Haglund Söderberg.

Bild: Leif Granlind

Annika Haglund Söderberg, fiol- och orkesterlärare på 70 procent, och lärare på Kulturskolan sedan 1996, säger att hon efter nedskärningen skulle få jobba på en 35-procentig tjänst:

– Det blir lärarflykt av det här. Och inte bara för oss, det drabbar ju eleverna. Man måste förstå att man slaktar en verksamhet.

Kollegan Andreas Julin undervisar i piano, sång och musikal. Han har varit lärare på skolan sedan 1997. Han jobbar nu 80 procent men lär få gå ner till 60, säger han.

– Man jagar bort lärare härifrån. Det är ingen som vill vara kvar på en sådan liten tjänst, säger Andreas Julin.

Även en förälder som LT träffar är rejält upprörd. Anders Östberg har en sexårig son och en åttaårig dotter som går på dans på Kulturskolan.

– Det blir ett kulturskjul och ingen kulturskola, dundrar han.

Anders Östberg är en upprörd förälder. Han har två barn som går på Kulturskolan.

Bild: Leif Granlind

I sparpaketet ingår också en avgiftshöjning för terminsavgiften. Från 600 kronor till 900 kronor.

– Politikerna kommer väl att argumentera för att i och med att man höjer avgiften så blir det inte riktigt en halvering av pengarna. Men det kommer samtidigt innebär att hälften av eleverna försvinner, eller något åt det hållet, säger Anders Östberg och fortsätter:

Annons

Annons

– För det kommer ju att försvinna tjänster. Man kan inte räkna med samma elevantal på hälften så många lärare.

– Och hur ska man locka barnfamiljer att komma hit när det inte finns någon bra verksamhet för barnen? Kulturskolan är ju något man kan göra reklam för. Men det blir ju ingen kulturskola med en halverad budget, säger Annika Haglund Söderberg.

Men måste man inte spara någonstans om man har ett underskott i budgeten?

– Men vi ska inte behöva bära en sådan fruktansvärt orimlig börda, säger Annika.

Beslutet om nedskärningen kommer samtidigt som Kulturskolan i Salem firar 60 år.

Bild: Leif Granlind

– Kulturskolan får ta en helt orimlig smäll jämfört med resten, fyller Anders i.

Beslutet om nedskärningen kommer samtidigt som Kulturskolan firar 60 år.

– Det här lägger sordin på stämningen, helt klart. Det är svårt att tagga till inför det, men vi får göra det för elevernas skull, säger Andreas Julin.

Vad hoppas ni nu?

– Att invånarna i kommunen ska reagera, säger Nelly Harrysson.

---

Är du inte redan prenumerant och vill läsa mer kan du ta del av vårt nykundserbjudande. Provläs gratis i 2 mån på lt.se/kmprovlas. Ingen bindningstid, avsluta när du vill.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan