Annons

Annons

Annons

Skolchocken i Salem

”Det är otroligt upprörande”

Missnöjet i Salem är stort. Så även bland oppositionspartierna, som hade önskat att alliansen satsat mer på barnen.
– En bra skola och en trygg uppväxt måste få kosta pengar, säger Katarina Larsson (S) i barn- och utbildningsnämnden.

Text

Besluten som fattades i barn- och utbildningsnämnden förra veckan har mötts av starka reaktioner, vilket LT rapporterat om i artikelserien ”Skolchocken”.

Men som tidigare nämnts har oppositionen reserverat sig för flera av besluten. När LT ringer upp Rönningepartiets Anders Klerkefors är han upprörd.

– Indragningarna som görs är att ta ett steg tillbaka, att minska servicen till Salems invånare. Man skär ner på de som mest behöver kommunens stöd och hjälp. Det är otroligt upprörande, säger han.

Rönningepartiet kommer kräva att besparingarna inom barnomsorgen och kulturskolan dras tillbaka, när det blir dags för budgetdebatt den 15 juni.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Annons

Men han konstaterar att det som upprör honom mest, är sättet man pratar om besparingarna.

– Alliansen utmålar det här som någon slags naturlag, att det här måste göras. Men det är inte sant, man måste inte göra de här nedskärningarna. Däremot blir kommunen tvungen att spara pengar på grund av att man sänkte skatten som valfläsk inför förra valet.

Rönningepartiet vill ge barnen mer pengar

Under kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni kommer budgeten för 2024 debatteras. Anders Klerkefors tror att det kommer bli en ”livlig tillställning”, och berättar att Rönningepartiet kommer kräva att besparingarna inom barnomsorgen och kulturskolan dras tillbaka.

– Det anser vi vara de besparingar som drabbar flest invånare, samtidigt som det där finns alternativ till att göra de här besparingarna.

Vad är det för alternativ?

– Vi vill tillskjuta medel. För det finns inte stora besparingar att göra på skolans område. Det är ganska slimmat överallt som det är. Att tro att man kan spara de här summorna är orealistiskt. Det behöver skjutas till pengar. Det kommer vi föreslå när vi kommer till budgetdiskussionerna den 15:e.

Socialdemokraterna vill se en högre skatt

Även Katarina Larsson (S), som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, anser att det är viktigt att markera och reservera sig mot besparingarna.

”Jag tycker inte att det är barn och unga som ska betala för krisen”, säger Katarina Larsson (S). Bild: Privat

Annons

– Jag tycker inte att det är barn och unga som ska betala för krisen. Och jag tycker inte att de ska betala för den underfinansierade verksamhet vi haft, säger hon och fortsätter:

Annons

– En bra skola och en trygg uppväxt för våra barn måste få kosta pengar, och därför måste budgeten spegla detta.

Hon konstaterar att hon, likt Anders Klerkefors (R), gärna sett en förändring i skattesatsen.

– Skattesänkningen som gjordes borde inte ha gjorts, och jag tycker att det är där man ska titta på om man kan göra några förändringar.

Tror du att det kan bli verklighet?

– Det kan jag inte svara på. Vi kommer gå in i budgetprocessen nu, där vi kommer titta på förutsättningar och finansieringsmöjligheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan