Annons

Annons

Annons

Salem växer: Södra Hallsta

Nya bostadsområdet får rondellkonst för halv miljon

Rondellkonst och våtmarkskonst för över en miljon kronor – det är vad som väntar för de planerade projekten i Rönninge.

Text

Det nya bostadsområdet som nästa år ska växa fram i Rönninge kommer få en rondell med konst för 600 000 kronor. Beslutet klubbades under kultur- och fritidsnämndens sammanträde under torsdagen.

– Vi har utforskat möjligheten att sprida konsten i området, men eftersom det är mestadels kvartersmark kommer vi i så fall bli tvungna att samarbeta med exploatören och fastighetsägaren, berättar Åsa-Viktoria Wihlborg som är kommunens konstkonsult och har anlitats via det Rönningebaserade företaget Art platform.

Annons

– Rondellen är egentligen den enda platsen vi har att jobba med.

Läs mer: Klubbat: 300 bostäder ska byggas i Rönninge

Annons

Södra Hallsta, så som det ser ut i skissförslagen. Illustration: Sveafastigheter

Vem som ska stå för utformningen av konsten återstår att se. Uppdraget kommer att annonseras offentligt till hösten och därefter ska sju konstnärers förslag väljas ut, innan det blir dags att gallra ner till en finalist.

Exakt vad man vill ha ut av konsten går inte att säga, men Åsa-Viktoria konstaterar att det ska vara storslaget:

– I en rondell vill man gärna att det ska synas lite. Det är svårt att sätta dit en liten grej. Den ska upplevas och ses på håll.

Men det låter dyrt, med över en halv miljon för rondellkonst?

– När man arbetar med offentlig gestaltning i utomhusmiljö krävs det lite mer. Det ska vara en säker och hållbar trafiklösning, vilket kräver dyra material. Och i dagens prisläge skulle jag säga att det är en helt rimlig budget.

Våtmarkskonst för 500 000

Även det planerade våtmarksområdet Västra Garnudden, som ska kompensera för de naturvärden som går förlorade när Södra Hallsta byggs, ska smyckas med konst.

– Tanken är att vi ska jobba med någon typ av välkomnande entré, kanske en skylt eller något annat som berättar om området, berättar Åsa-Viktoria.

Annons

Här ligger budgeten på 500 000 kronor, och tanken är att samma konstnär ska stå för båda projekten. Men förhoppningen är att även Salems invånare ska inkluderas i projektet.

– Vi vill ta in invånarnas engagemang, så att det inte bara är ett verk utan också något som aktiverar invånarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan