I höstas flyttade Sandra Persson och Hernan Martinez till Rönninge med sina två barn, och i samband med detta fick deras tvååring Charlie en plats på Ängstäppans förskola.
Eftersom allt fungerade så bra hade de en förhoppning om att även dottern Isabella, som i dag är nio månader, skulle få börja där.
– Men när vi nåddes av informationen att Sjöstugan skulle stänga ner förstod vi direkt vad det skulle innebära för Ängstäppan, i och med att det inte finns några andra förskolor i närheten.
Och mycket riktigt – i tisdags klubbades beslutet att samtliga barn och pedagoger på Sjöstugans förskola flyttas in i Ängstäppan till hösten.
Läs mer: Så ska kommunen spara pengar – på bekostnad av barnen
Annons
Annons
Tvingas omprioritera
Beslutet innebär i praktiken att syskonförturen bortprioriteras.
– Vi har aldrig blivit lovade en plats på Ängstäppan naturligtvis, men vi har hela tiden fått höra att det inte ska vara några problem. Att syskonförturen är så pass stark, säger Sandra.
Nu har de tvingats omprioritera, och söka plats på två andra förskolor en bit bort.
– Vi vet ju inte om vi kommer få plats på någon av dem, för det är klart att många andra familjer tvingats göra samma sak. I värsta fall placeras Isabella på en förskola i Salem. Då kommer vi behöva ta bilen för att hämta och lämna. Vad skulle det betyda för miljön, frågar Sandra.

”Om det inte finns möjlighet för barnfamiljer att ha sina barn på förskolor i Rönninge, då kommer inga barnfamiljer flytta hit.”
Bild: Emilia Lindholm Fjeld
Beslutet att halvera vistelsetiden för barn till föräldralediga och arbetslösa föräldrar riskerar också ställa till det för Sandra och Hernan.
– Hernan kommer att vara arbetssökande från september, så det kan hända att vi drabbas av det. Plus att vi i så fall ska betala full avgift för barnet, det är helt vansinnigt, säger Sandra.
De är även kritiska till beslutet att sträva mot större förskolor, med sex avdelningar och 110 barn.
– Ettåringar ska inte behöva springa runt med 109 andra barn när de ska ut på gården och leka. Det är mycket stök även på små förskolor, så det kommer bli kaos, säger Sandra.
Annons
Om barn- och utbildningsnämnden vill spara pengar, då finns det ingen plats för oss här. Och jag kan inte tänka mig att vi är de enda som tänker så.
Annons
Hon menar att kommunen borde satsa på barnfamiljerna, i stället för tvärtom – och får medhåll från Hernan.
– Ja, om det inte finns möjlighet för barnfamiljer att ha sina barn på förskolor i Rönninge, då kommer inga barnfamiljer flytta hit, säger han.
Har ni pratat om vad de här besluten kan betyda för er på sikt?
– Vi kan inte bara sälja och dra på stört. Men eftersom vi är nyinflyttade och inte har etablerat oss fullt ut, är det inte självklart att vi bor kvar i kommunen, konstaterar Sandra.
Hernan instämmer:
– Om barn- och utbildningsnämnden vill spara pengar, då finns det ingen plats för oss här. Och jag kan inte tänka mig att vi är de enda som tänker så.
Via artikelserien ”Skolchocken” kan du framöver följa LT:s rapportering om besluten i Salems kommun, och möta de personer som berörs. Hör gärna av dig om du själv har något att berätta.