Besluten har dels fattats som ett resultat av att nämndens budget inte är i balans, men även som en förebyggande åtgärd inför nästa års besparingskrav. Navigera dig i artikeln med hjälp av mellanrubrikerna.
Läs också: Beskedet: Stora besparingar väntar för Salem i år

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Odelius (M) i Salems kommun.
Bild: Roger Stigell
Sjöstugans förskola läggs ner
Först och främst beslutades att Sjöstugans förskola ska läggas ner till sommaren. Detta har varit på tapeten sedan LT:s avslöjande om att villan som verksamheten bedrivs i saknar bygglov.
Annons
Annons
Barn och pedagoger från Sjöstugan kommer till hösten att flyttas in i den närliggande Ängstäppans förskola.
Läs mer: Kommunens lösning kan göra det för trångt för barnen
Såväl nedläggningsbeskedet som flyttlösningen har väckt starka reaktioner.
– Många föräldrar har frågat oss om vi inte kan ta ett annat beslut, om vi inte kan lösa det här, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Odelius (M).
Vi har inga andra alternativ här.
– Men vi som sitter i nämnden kan bara hantera förskolans verksamhet. När det gäller bygglov är det inte vårt ansvar. Vi har inga andra alternativ här.
Han gör det tydligt att just detta beslut inte har med den obalanserade budgeten eller besparingskraven att göra, även om kommunen på sikt kan spara pengar på att slippa renovera villan som verksamheten bedrivs i – vilket verksamhetsstrategen Staffan Laring konstaterat i en annan artikel.

Sjöstugans förskola ligger cirka 400 meter från Ängstäppan, dit verksamheten flyttar till hösten.
Bild: Emilia Lindholm Fjeld
Nattis läggs ner
Nämnden beslutade under gårdagen även att lägga ner Galaxens nattis-avdelning, som i dagsläget erbjuder omsorg för barn upp till 13 år på kvällar, nätter och helger.
Verksamheten kommer att försvinna den 31 december 2023, vilket sparar in en halv miljon kronor per år.
Annons
– Beslutet är taget. Men vi har sagt att tjänstemännen ska titta på om vi kan hjälpa till på något sätt utifrån de förutsättningar vi har. Men det finns inga garantier att vi ska kunna hjälpa de här familjerna i det korta perspektivet.
Annons
Men hur tänker ni att de här personerna, som är i behov av nattis, nu ska kunna lösa sitt livspussel? Verksamheten kan ju vara helt avgörande för att livet ska gå ihop.
– Verksamheten är självklart jätteviktig. Och vi har prioriterat nattis under lång tid, av just den anledningen. Men problemet som vi står inför är att pengarna inte räcker till. Nu har vi lyft på varje sten. Vi har tittat på vilka politiska prioriteringar, som inte är lagstadgade, vi kan dra tillbaka. Då har vi landat i det här.

Förskolan Galaxen ligger i Salems centrum och har förutom nattis även fem andra avdelningar.
Bild: Emilia Lindholm Fjeld
Dyrare med förskola för arbetssökande föräldrar
Förslaget om att avveckla kommunens öppna förskola ströks. Detta till förmån för beslutet att dra ner på den så kallade vistelsetiden för barn vars föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa.
I dagsläget erbjuds dessa barn 30 timmars förskola i veckan, men från och med nästa år kommer taket ligga på 15 timmar. Detta kan spara mellan två till fem miljoner per år.
– Tanken är att föräldrarna ska kunna nyttja den öppna förskolan, utöver de vistelsetimmar som de har rätt till. Det var därför punkten om att lägga ner den öppna förskolan drogs tillbaka.
Annons

Björn Odelius säger att man lyft på varje sten – det finns inga andra alternativ än de som nu beslutats.
Bild: Roger Stigell
I samband med förändringen kommer det dessutom bli dubbelt så dyrt för föräldralediga och arbetssökande föräldrar att ha sina barn på förskolan. Tidigare kostade 15 timmars vistelsetid en halv barnomsorgsavgift, men nästa år höjs beloppet till den fulla avgiften.
Annons
I och med detta kommer kommunen spara in cirka 700 000 kronor per år, beroende på hur många som väljer att ha kvar sina barn i förskolan efter beslutet, enligt den rapport som ligger till underlag för beslutet.
Avveckla mindre förskolor – och bygg större
Slutligen beslutade kommunen att man ska sträva mot att alla nya förskolor som byggs i kommunen ska ha plats för sex avdelningar med 110 barn.
– Det är ett vedertaget sätt att få till en bra förskola som är lätt att organisera när det gäller personal. Den är kostnadseffektiv, säger Björn Odelius och berättar att kommunen har ett par sådana på gång nu.
Ett vedertaget sätt att få till en bra förskola.
Dels renoveras K-huset intill Rönninge gymnasium för att bli en sådan förskola. Därefter kommer Skogsängsgården renoveras och kunna ta emot fler barn.
– Vi har dessutom ett framtida byggprojekt i Södra Hallsta där vi planerat för motsvarande.
Men beslutet innebär också att man ska sträva mot att avveckla mindre förskolor, där exempelvis Gammelgården och Jägargården har tagits upp som exempel i kommunens rapport.
Vad innebär det här beslutet för dem?
Annons
– De har ett stort renoveringsbehov, det är det enda som är sagt. Men om jag får gissa, om det är så att vi har ett överskott på förskoleplatser när det är dags för dem att renoveras, då kan jag tänka mig att man överväger: är det värt att göra en omfattande renovering?
Ser du en risk att barnfamiljer lämnar kommunen i och med de här besluten?
– Nu får jag gissa, men jag tror att man flyttat till Salem för att våra skolor och förskolor haft ett gott renommé. Och det förändras ju inte i och med det här. Jag tror att man fortfarande kommer se Salem som en attraktiv skolkommun.
Fotnot: Socialdemokraterna och Rönningepartiet har röstat emot beslutet att lägga ner nattis, såväl som besluten att förändra vistelsetiden och kostnaden för föräldralediga och arbetssökande.