”Grattis Birgit 100 år!”
Så skrev jag i vår tidning WendelAvisan för fem år sedan. Wendelas Vänners äldsta medlem, Birgit Lewenhagen, fyllde då 100 år. Nu har Birgit efter ytterligare fem år lämnat jordelivet, vital såväl till kropp som sinne in i det sista. Kulturintresserad och beläst var hon genom sitt långa liv. I maj för snart ett år sedan var hon med och diskuterade litteratur vid den franska afton vi ordnande i Hebbevillan kring litteraturprofessor Lena Kårelands nyutkomna bok, ”Franska flanörer”. Åren i Paris hade lett till Birgits starka intresse för fransk kultur.
Här återpublicerar vi hundraårshyllningen med sonen Jans goda minne. Han är för övrigt numera vice ordförande i Wendelas Vänners styrelse:
Annons
Den 19 mars 2018 kunde vi i styrelsen för Wendelas Vänner räkna in vår första hundraåring i medlemsskaran; Birgit Lewenhagen. ”Grattis till hundra modiga år!” Så skrev vi på kortet när vi skickade blommor.
Annons
Några dagar efter familjens och vänkretsens glada firande, fick jag ett långt trevligt telefonsamtal med Birgit och löfte om att få publicera några rader i vår tidning.
Under sina år i Södertälje under 50- och 60-talen fram till 1976 då familjen flyttade till Paris, var Birgit en viktig profil i stadens kultur- och föreningsliv, bland annat satt hon i kulturnämnden för Folkpartiet (numera L) och var en mycket livaktig ordförande för Södertäljekretsen av Fredrika Bremerförbundet.
När Wendelas Vänner bildades 1983 var Birgit kvar i Paris men höll kontakt med eldsjälarna som drog igång vår förening, grundaren Inger Mattsson och sen också Anne-Sophie Eckerbom som hon en gång hade efterträtt som Fredrikaordförande. Medlem i Wendelas Vänner blev hon 1984 efter familjens återflytt till Sverige, då till Tumba där hon ännu bor kvar i villan, änka sedan 2002.
De glada minnena från Fredrikatiden i Södertälje är något Birgit ofta tänker på. Då ordnade hon välbesökta kulturprogram, bland annat ett med Per Wästberg som hon särskilt minns:
Han skulle ha hela 500 kr betalt . Så stora summor var vi inte vana vid. Vi brukade ge 99 kr för då slapp man lämna inkomstuppgift. Men jag såg till att trycka upp 50 biljetter à 10 kr och fick Scania, där min man arbetade, att köpa hälften och Astra att köpa den andra hälften. Vi klarade arvodet.
Annons
Annons
Umgänget med de stora feministiska profilerna i jämställdhetsdebatten på 60- och 70-tal framstår i förklarat ljus: Eva Åsbrink, Eva Moberg, Ying Toijer Nilsson, Karin Westman-Berg, för övrigt syster till Anne-Sophie Eckerbom, Birgitta Wistrand, Barbro Hedvall…
Samtidigt var kulturlivet i Södertälje på topp, kommunen satsade och stan blev rikskänd för sina kultursatsningar. Riktigt samma geist i den kommunala kulturen blev det inte senare.
Men som vi vet gör Wendelas Vänner vad vi kan för att hålla liv i kulturen. Birgits son Jan som återvänt till Södertälje från många år i Berlin är nu en av våra nya medlemmar.
Själv träffar jag ibland Birgit hos frissan på Nygatan men oftast styr hon kosan mot Stockholm numera – för att gå på föreläsningar om till exempel jazz och islam vid Senioruniversitetet, föreställningar på Operan eller konserter i Berwaldhallen. Sedan några år tar Birgit färdtjänst. Länge körde hon själv.
Ami Lönnroth, fd ordförande i Wendelas Vänner