Annons

Annons

Annons

Insändare
Vänsterpartiet står upp för lokförarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På banderollen framförs kravet: Rör inte min tågvärd.

Bild: Johan Jeppsson / TT

Annons

Det krävs ingen större fantasi för att inse att pendeltågsförarnas krav är helt berättigade. De har inte strejkat för sin privatekonomis skull. Inte för att få det bekvämare på jobbet. Inte för att det är ett populistiskt och okomplicerat sätt att sätta ner foten på.

Strejken är ett uttryck för personalens ansvarskänsla. För resenärernas säkerhet och trygghet. Vem som helst som rest med kollektivtrafiken i Stockholms län kan vittna om situationer där passagerare agerat hotfullt eller förvirrat och där närvaron av tågvärdar varit avgörande för att resan skulle kunna fortsätta smidigt.

Annons

Annons

Att sitta isolerad utan kontakt med resten av tåget och sakna koll på vilka situationer som kan utspela sig är en helt orimlig arbetsmiljö. Barn, funktionsvarierade, äldre, allmänt ovana och alla andra som betalar för sina resor har en rimlig kundrättighet att få den hjälp som kan behövas i samband med sin resa.

Att helt fokusera endast på inkomstaspekten och förlora intresset för att ha kostnader som motiveras av uppdraget kan inte vara avtalsenligt. I så fall bör avtalet omgående brytas.

Kent Holmström

ordförande, Vänsterpartiet i Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan