Annons

Annons

Annons

Lokförarstrejken

Strejken över – tre av fyra pendeltåg ska gå igen

I tre dagar har lokförare i Stockholm genom en olovlig strejk protesterat mot avvecklandet av tågvärdar. Många resenärer drabbades när en stor andel av pendeltågen ställdes in.

Annons

Efter tre dagars vild strejk bland lokförare i Stockholm blåstes protestaktionen av som planerat vid midnatt, natten mot torsdag.

Pendeltågstrafiken kommer efter flera besvärliga dagar att vara regelbunden under torsdagen – men begränsad, skriver Storstockholms lokaltrafik (SL) på sin sajt. Mellan vissa knutpunkter för pendeltåg och tunnelbana kommer det dessutom fortsatt att gå ersättningsbussar.

Annons

Annons

Arbetsgivaren MTR uppger för Sveriges Radio Ekot att de siktar på att ha omkring 75 procent av trafiken i gång under torsdagen.

Bakgrunden till den vilda strejken – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – är avvecklingen av tågvärdar, som innebär ensamarbete för förarna.

Fakta

Fakta: Konflikten om tågvärdarna

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen. Bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Något som väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan