Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Majoriteten lovade att prioritera tryggheten – det är dags att agera

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje styrs av Moderaterna med Alexander Rosenberg, Socialdemokraterna med Boel Godner och Miljöpartiet med Lars Greger.

Bild: Stefan Lindström

Annons

Efter höstens val och flera turer kunde Socialdemokraterna behålla positionen som kommunstyrelsens ordförande och S styr nu med Moderaterna och Miljöpartiet. S–M–MP framstår som en bräcklig och ohelig allians och det råder vitt skilda åsikter i hur de vill trygga Södertälje och bekämpa kriminaliteten.

Det finns dock hopp, och givet att viljan finns från majoritetsstyret så kommer vi göra vår del för att bekämpa den urspårade kriminaliteten och otryggheten i Södertälje.

Vi vill därmed rikta folkets fokus till vad dessa tre partier faktiskt har lovat, där vi gärna är med och hjälper till:

1) Moderaternas kommunalråd Alexander Rosenberg har lovat att under sin mandatperiod halvera arbetslösheten i kommunen som för tillfället ligger nära elva procent. Tanken är att kommunen ska uppnå detta med aktivitetskrav och utbildningsplikt för de som går på försörjningsstöd. Vidare vill M göra en satsning på yrkesutbildningar och praktikplatser. S driver liknande politik och ser positivt på försörjningsstöd med krav. Det ska även ställas krav på språkkompetens och annan kompetensutveckling.

Annons

Annons

Är det ett ambitiöst löfte? Absolut. Är det möjligt att genomföra? Det återstår att se.

2) Både S och M är överens om att gängkriminaliteten måste bekämpas och tryggheten säkras. Ett väldigt konkret löfte från M är att satsa på fler ordningsvakter samt övervakningskameror. Fler övervakningskameror finner gehör hos S, som skriver i sitt handlingsprogram att de ställer sig positivt till det.

Vi sverigedemokrater välkomnar dessa förslag som kan vara en bra början på att bekämpa kriminaliteten och otryggheten i Södertälje.

Samtidigt saknar det tredje majoritetspartiet, MP, politik som pekar i den riktningen, utan vill satsa mer på förebyggande åtgärder. Hur ska det gå ihop?

3) Roten till de samhällsproblem vi ser i Södertälje gällande utbildning, kriminalitet och otrygghet kan till uteslutande del kopplas till otyglad immigration och bristande integrationsarbete. Vi välkomnar därför de förslag som M och S vill implementera för att råda bot på detta. Bidragsfusk ökar segregationen och utanförskapet i samhället. Socialdemokraterna argumenterar för att de vill avskaffa Ebo (Lagen om eget boende), på grunden att det ökar bidragsfuskandet, ökar segregationen och kriminaliteten. Före valet 2022 lyfte partiet återigen frågan och skriver att ”avskaffandet av Ebo är den viktigaste åtgärden för att bryta segregationen och bekämpa parallella strukturer”.

Vi sverigedemokrater har också sedan länge förespråkat genomförandet av en folk- och bostadsräkning med hembesök, något som även Socialdemokraterna nu vill se.

Annons

Alla dessa tre åtgärder ser vi i SD som en självklarhet. Vi har länge drivit frågan om hur vi ska bekämpa otryggheten, bidragsfusket och kriminaliteten i kommunen. Det är därför glädjande att vi äntligen får gehör för våra hjärtefrågor hos majoriteten.

Annons

Vi sträcker därmed ut en hand till majoritetsstyret för att samarbeta för kommunens allmänna bästa.

Sverigedemokraterna i Södertälje är redo att axla ansvar som största oppositionsparti. Det gör vi med stolthet och med glädje. Vi gjorde ett historiskt bra val och vi vet att vår politik adresserar folkets huvudfrågor, som hur vi politiker ska säkerställa tryggheten, bekämpa kriminaliteten och ordna ekonomin i kommunen.

Vi sträcker därmed ut en hand till majoritetsstyret för att samarbeta för kommunens allmänna bästa, men vi kommer också hålla kommunstyrelsen ansvarig och se till att de gör sitt jobb.

Sverigedemokraterna kommer noga se till att majoritetsstyret inte svajar, utan faktiskt levererar den politik som utlovats. Boel Godner och Alexander Rosenberg, ni vet var jag sitter. Det är dags att gå från ord till handling.

Låt oss lösa Södertälje kommuns utmaningar tillsammans på ett konstruktivt sätt.

Andreas Birgersson (SD)

oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan