Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Johanna Björklund
Visst är fisk nyttigt – men se upp med hur du väljer

En mustig fisksoppa, ugnsbakad lax eller sill och potatis. Mat från sjöar och hav smakar så gott. Och är dessutom så nyttigt att Livsmedelsverket uppmanar oss att äta fisk och skaldjur tre gånger i veckan.

I fisk finns D-vitamin och fet fisk ger oss nyttiga omega 3-fetter som kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för hjärnans utveckling och funktion.

Ändå är det något som gör att jag tvekar, att jag hellre väljer vegansk sushi eller musslor.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Tomas Oneborg/TT

Annons

För kan vi äta så mycket fisk och skaldjur som rekommenderas när våra hav är utfiskade? Runt 90 procent av våra vanliga matfiskar – torsk, hälleflundra, ål, lax, tonfisk och kolja - överfiskas. För torsken i Östersjön är läget kritiskt. Nu är fisket nästan helt stoppat men torsken har svårt att återhämta sig eftersom havets ekosystem är stört av mänsklig påverkan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan