Annons

Annons

Annons

Södertälje

Gillar du att skriva? Tävla om 6 000 kronor

Noveller om ätstörningar, olyckor och relationer tävlade när Lilla Wendelapriset delades ut förra året. Nu är novelltävlingen tillbaka, och än en gång finns chans att vinna totalt 6 000 kronor.

Text

– Alla sätt som kan stimulera unga att läsa och skriva mer är viktiga. Det känns självklart för oss på LT att medverka – och förhoppningsvis locka – till deltagande i novellpristävlingen, säger Lillan Hedlund, chefredaktör på LT, som tillsammans med Wendelas vänner arrangerar Lilla Wendelapriset.

– Extra roligt är att vi öppnar tävlingen även för ungdomar i Salems kommun då Salem sedan ganska precis ett år sedan ingår i vårt bevakningsområde, fortsätter hon.

Fjolårsvinnaren Olivia Lindgren skrev en stark novell om ätstörningar.

Bild: Carina Sigurdsson Löpp

Förra året vann Olivia Lindgren med en rå novell om psykisk ohälsa i form av ätstörningar. Med novellen ”Vitt porslin” kammade hon hem första priset på 3 000 kronor. Och det var en förvånad vinnare som fick ta emot priset, som delas ut samma dag som stora Wendelapriset, som går till årets främsta socialreportage.

Annons

Annons

– Det känns väldigt överraskande, och så klart väldigt roligt. Att vinna var något jag inte förväntade mig över huvud taget. Att det skulle gå så bra känns helt otippat. Jag skickade ju in min novell mest som en rolig grej… för att se hur det skulle gå, sa en glad Olivia.

Och det där med en rolig grej är något som Maria Nordberg i juryn tar fasta på. Hon är lärare i svenska på Igelsta grundskola och uppmuntrar sina elever och alla andra som vill delta i tävlingen att inte glömma att ha roligt när de skriver. Här nedan ger hon sina bästa tips om du vill kamma hem något av priserna. Förutom 3 000 kronor till vinnaren får andrapristagaren 2 000 och tredjepristagaren 1 000.

Jack Stark blev första kille att prisas av juryn när han tog hem tredjepriset i fjol.

Bild: Carina Sigurdsson Löpp

Tävlingen är öppen för alla som är 15–20 år och bor i Södertälje, Nykvarn och Salems kommun. Uppdraget är ett skriva en text, på valfritt ämne, och mejla till lillawendelapriset@lt.se senast 1 juni.

Lilla Wendelapriset instiftades 2018, till minne av medieläraren Lotti Walther som avled i cancer. Donationen från Lotti Walther gav Wendelas vänner möjlighet att utlysa en skrivartävling för ungdomar, med prispengar i potten. I juryn sitter bland andra representanter för Kulturnätverket i Södertälje.

Annons

Annons

Fakta

Vill du vinna? – Här är bästa tipsen

Maria Nordberg är inte bara jurymedlem, hon är också lärare i svenska. Här är hennes bästa tips om du vill kamma hem vinstpengarna.

  • Vad vill du skriva om? Något speciellt tema för att föra ut ett budskap? En oväntad händelse? En avgörande händelse i livet? Ibland kan enkla saker i vardagen väcka inspirationen: ett klädesplagg, ett citat, en låttext på spellistan, en rubrik i tidningen, ett samtal du tjuvlyssnar på …
  • Vilken konflikt ska novellen handla om? Problemet ska vara centrum för handlingen. Hur ska du fånga läsarnas intresse när konflikten uppdagas?
  • Tänk ut en vändpunkt i novellen. Vad gör att något i novellen plötsligt ändrar riktning?
  • Vilken upplösning ska konflikten få? Eller ska novellen ha ett öppet slut?
  • En novell behöver inte vara lång, men den ska vara kärnfull. Planera hur du vill fånga läsarens intresse. Använd språket som verktyg. Glöm inte att en novell ofta fångar vad karaktären upplever. Gestalta det så har du läsaren i sitt grepp.
  • Kom ihåg att ”perfekt” inte finns. Skriv av hjärtats lust. Be någon lyssna när du läser din novell och ge dig värdefulla tips. Låt skrivandet vara i process. Pausa. Låt allt vila. Gå tillbaka och läs igen. Jobba med ditt uttryck och hitta din berättarröst.
  • Ha roligt!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan