Annons

Annons

Annons

Innebandy

Spelar innebandy i NIF – och jagar dubbla utbildningar

Till vardags är Sebastian Thorberg center i Nykvarns IF. När han inte spelar innebandy pluggar han till civilingenjör.

Vid sidan av det läser han också en kandidat i företagsekonomi.

– Jag tror att innebandyn och skolan bara gynnar varandra, säger 23-åringen.

Text

”Så länge det går att kombinera innebandyn med det privata på ett bra sätt kommer jag fortsätta spela”, säger Sebastian Thorberg.

Bild: Mac Larsson

Annons

När LT-sporten får tag i Sebastian Thorberg för en intervju sitter han upptagen med plugg inför en tenta – intervjun får ske över lunchen.

Den första frågan som måste ställas är hur det fungerar att kombinera de två utbildningarna han läser.

– Det har varit ganska tacksamt när det varit på distans, då kan man planera lite bättre själv. Det är lite svårare nu på plats, men jag har lärt mig att jag inte behöver vara lika mycket på SU. Där får jag i stället se till att läsa alla kursböcker, säger mångsysslaren Sebastian Thorberg.

Nykvarnsonen studerar på 200 procent, dels till civilingenjör i design och produktframtagning på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och dels en kandidat i företagsekonomi på Stockholms universitet (SU).

Annons

När han är färdig kommer han ha läst totalt 435 högskolepoäng.

– Planen är att göra examensarbetet på företagsekonomin i höst och sedan examensarbetet för ingenjörsutbildningen i vår.

Annons

Vilken utbildning prioriterar du högst?

– När folk frågar säger jag att jag pluggar civilingenjör för det är den jag prioriterar, sen har ekonomi alltid varit ett större privat intresse. Det kan aldrig skada att ha en extra examen när man ska söka jobb.

När han inte spelar innebandy pluggar Nykvarnsonen till tentor på både KTH och SU.

Bild: Mac Larsson

Under fredagen skrev han en tenta. På söndag skulle han egentligen skrivit en till – men då är det match med NIF. Samtidigt har 23-åringen inte upplevt några problem med att balansera idrottskarriären och det privata.

– Om man jämför med många andra i laget som jobbar har jag ändå det hyfsat flexibelt och kan anpassa mig. Det handlar om att man får prioritera och se till att det går ihop.

Nykvarn snubblade på målsnöret i grundseriens sista match och slutade tvåa i tabellen. Förstaplacerade Visby valde att få möta tredjeplacerade Bele Barkarby i playoff, vilket i sin tur bäddade för ett länsderby mellan Nykvarn och Strängnäs.

Söndagens möte med Strängnäs är den första i bäst av tre matcher. Vinnaren ställs mot ett av lagen från den södra allsvenska serien om en plats i SSL.

– Personligen tycker jag det ska bli jättekul. Nu fick vi ju inte välja lag även om vi ville det, men det kan vara skönt på ett sätt också. Förra säsongen valde vi Gävle och det hjälpte inte så mycket. Men det kommer bli jäkligt roliga matcher mot Strängnäs och förhoppningsvis mycket publik.

Annons

Annons

Hur går snacket i laget kring hur det slutade förra säsongen?

– Det är inte så mycket prat generellt om hur förra säsongen slutade, men det är klart att alla vet om det. Men vi känns mer mentalt redo i år. Förra året gick det nog lite väl bra i serien och vi insåg nog inte hur tajt det blir när det är dags för kval.

Sebastian Thorberg hoppas få fler möjligheter att fira under kvalspelet mot Strängnäs.

Bild: Anton Gustafsson

Finns det någonting du kan ta med dig från skolans värld in i innebandyn?

– Under mina fyra år på en högskola har jag lärt mig hur strukturerad och tidseffektiv jag måste vara och det tror jag att jag har med mig även i innebandyn. Man behöver vara hundraprocentig hela tiden i det man gör, man har inte tid att slösa bort en träning eller en match.

Om Nykvarn skulle ta sig till SSL kan man tänka sig att arbetsbelastningen blir ännu högre för Sebastian Thorberg. Men den 23-årige centern ser inga problem med om laget skulle gå vinnande ur kvalet – han vill så högt upp i seriesystemet som möjligt.

Det är kombinationen mellan skola och idrott som får honom att fungera.

– Att idrotta ger ju mig extremt mycket mer fokus på skolan. De veckorna på året när vi inte tränar gemensamt, då går jag ner mig mycket i skolan också. Jag tappar fokus, sover dåligt och hela kroppen mår dåligt. Jag tror att innebandyn och skolan bara gynnar varandra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan